Korondot is legyőzte Dan Tanasă

Ne írja magyarul a községházán, hogy Községháza.
Hirdetés

El kell távolítani a Községháza feliratot a korondi polgármesteri hivatal épületéről – döntött alapfokon a Hargita Megyei Törvényszék.

A hivatalt Dan Tanasă és az általa alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be. Tanasă és egyesülete korábban több polgármesteri hivatalt beperelt, mivel álláspontja szerint az önkormányzati épületekre nem a magyarországi közigazgatási nyelvből átvett Községháza, hanem a Polgármesteri Hivatal feliratot lehet kitenni.

Korondon 2011-ben került fel a Községháza felirat. Katona Mihály polgármester szerint az ítélet ellen tizenöt napon lehet fellebbezést benyújtani, de ha a jogerős ítélet is kedvezőtlen lesz, akkor kénytelenek lesznek tiszteletben tartani.

Legutóbb Madéfalva és Csíkkozmás veszítette el jogerősen a feliratpert, de sok más Hargita, Kovászna és Maros megyei településen is levették a magyar feliratot, vagy jogerős ítélet nyomán, vagy pedig önszántukból, miután Tanasă követeléseivel vagy perekkel célba vette az önkormányzatokat.
 

Hirdetés