Boldog születésnapot, Mátyás király!

573 évvel ezelőtt ezen a napon, Kolozsváron látta meg a napvilágot Hunyadi Mátyás.
Hirdetés

Hogy 573 évvel, Hunyadi Mátyás születésekor milyen időjárás lehetett Kolozsváron, hányan sétálgattak a város akkori főterén, és miről beszélgettek a járókelők, ma már nem tudhatjuk, legfeljebb csak elképzelhetjük. Azt viszont tudjuk, hogy 573. születésnapján borongós, kora tavaszi időjárásra ébredt Kolozsvár népe.

A város főterén, az igazságos király szobra körül éppen tavaszi vásárra gyülekeztek az árusok és az érdeklődők, miközben a helyi magyarság egy kisebb csoportja koszorúzással emlékezett meg Kolozsvár leghíresebb szülöttjéről.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete által meghirdetett koszorúzáson Csoma Botond megyei elnök szólt röviden az egybesereglettekhez, majd az RMDSZ és az ifjúsági szervezetek helyi képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatán. Nagyjából ennyi történt.

Hirdetés

Hogy hogyan képzelik el a szülővárosban élő gyerekek a nagy magyar király korát és udvartartását, egy a Báthory István Elméleti Líceumban később nyíló rajz- és fogalmazáspályázat keretében mutatják be, amit a Passeggio táncegyüttes és a Báthory István Elméleti Líceum régi zene együttesének a fellépése zárja.

Az ünnepelt mindenesetre – mint mindig – szigorú tekintettel figyelte a történéseket. Sokat látott már.

Hirdetés