Mégis újranyitnák az 1989-es forradalom dossziéját

Pedig egy hónappal ezelőtt éppen az ellenkezőjéről volt szó.
Hirdetés

A forradalmárokat tömörítő December 21 Egyesület újabb kezdeményezésére Bogdan Licu, a Legfelső Bírói Tanács ideiglenes főügyésze újranyithatja az 1989-es forradalom dossziéját, annak ellenére, hogy kereken egy hónappal ezelőtt még éppen az ellenkezőjéről szóltak a hírek. A legfelső bíróság korábban azért utasította el az egyesület fellebbezését, mert nem találta perképesnek, a döntéssel szemben viszont 150 forradalmár is fellebbezett.

Bogdan Licu a Mediafaxnak elmondta: a December 21 Egyesület újabb panaszt emelt az ügyben. Ha indokoltnak találják, akkor újranyithatják a forradalom kivizsgálását. Konkrétan azt vizsgálnák meg, hogy milyen körülmények között használták a katonák, illetve a civilekből álló forradalmi alakulatok a fegyvereiket a 709 ember halálát és több ezer ember sérülését eredményező konfliktusokban. Az egyesület azt nehezményezi, hogy bár egyes esetekben született ítélet a vétkesek bebörtönzéséről, nagyon sok esetet még nem vizsgáltak ki. A nyomozók is megállapították, hogy a forradalom hevében a fegyverhez jutott katonák és civilek körében sok volt a gyanús sérülés, baleset, vagy provokáció által kiváltott agresszív cselekedet.

Összesen 4544 büntetőeljárást indítottak, ezek közül mindössze 112 ügyben hirdettek ítéletet, és 275 személy vétkességét állapították meg, köztük volt 25 tábornok, 114 tiszt, 13 altiszt, 36 közkatona és 87 civil. A December 21-e Egyesület több tagja korábban pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), amely elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Hirdetés