Nem fogadnak el több törvényt suttyomban

Mint Diaconu kisebbségellenes tervezetét. Német kisebbségi képviselő szólt, hogy abba kéne hagyni a hallgatólagos elfogadást.
Hirdetés

Megszűnik a törvénytervezetek hallgatólagos elfogadásának lehetősége a parlamentben – közölte Niculae Mircovici, a képviselőház titkára a Mediafax hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

A házbizottság Ovidiu Gant, a német kisebbség képviselője, a kisebbségi honatyák frakcióvezető-helyettese kezdeményezésére döntött így, miután szerdán egy kisebbségellenes törvénytervezetet nyilvánított hallgatólagosan elfogadottnak a képviselőház.

A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő törvénytervezete megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban. A tervezet ügyében a szenátus dönt.

A hazai kétkamarás parlamentben mindkét háznak el kell fogadnia a törvénytervezeteket ahhoz, hogy hatályba lépjenek. Ezeket témájuk alapján osztják el, és mindig a második házé a végső döntés joga. A jogalkotás felgyorsítása érdekében az első háznak nem kötelező megvitatnia minden törvénytervezetet, ezért amennyiben nem tűzi napirendre, fél év után hallgatólagosan elfogadott tervezetként küldi tovább a döntő háznak.

Hirdetés

Miután számos romániai kisebbségi szervezet felháborodását váltotta ki, hogy a jogalkotás egyszerűsítési szándéka egy nyilvánvalóan kisebbségellenes jogszabálynak is a hallgatólagos elfogadását eredményezte, a házbizottság úgy döntött, hogy ezentúl azokat a tervezeteket is szavazásra bocsátják a ház plenáris ülésén, amelyeknek nem készült el időben a szakbizottsági jelentése.

A képviselőház házbizottságának lett volna a feladata, hogy napirendre tűzze a törvényjavaslatot, ám ezt azért mulasztotta el, mert a testületben tavaly óta – a pártközi egyezmények miatt – nincs az RMDSZ-nek képviselője – nyilatkozta tegnap Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, aki szerint a tervezet a szenátusban mindenképpen megbukik majd.

Hirdetés