Bunta szakít az RMDSZ-szel

Nem indul az udvarhelyi előválasztáson a polgármester, de függetlenként még jelentkezhet a tisztségre.
Hirdetés

Nem lesz az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármester-jelöltje a második mandátumát lassan befejező Bunta Levente, ugyanis nem indul a Szövetség jelöltjéről döntő előválasztáson. 

Ezt a polgármester közleményben hozta nyilvánosságra, amelyet az uh.ro helyi hírportál ismertet. Eszerint – bár összegyűlt az előválasztási induláshoz szükséges számú, őt támogató aláírás – Bunta Levente nem indul a március 13-ra kitűzött előválasztáson, de nem zárkózik el azelől, hogy függetlenként induljon majd a június 5-i önkormányzati választáson.
 
Bunta Levente, aki jelenleg a városi RMDSZ-szervezet elnöke, saját Facebook-oldalán is bejelentette a döntését, amelyet azzal indokol, hogy az előválasztáson bárki szavazhat, aki regisztrálja magát, nem csak az RMDSZ udvarhelyi tagjai. Az előválasztást ő maga javasolta a jelöltek kiválasztásához, de a széki RMDSZ-szervezet módosította úgy, hogy ne csak RMDSZ-tagok, hanem minden, szavazati joggal rendelkező udvarhelyi lakos beleszólhat, kit jelöljön az RMDSZ a polgármesteri tisztségre.
 
A széki RMDSZ-szervezet elnöke Verestóy Attila, akire Bunta másként is utal a közleményében: „Székelyudvarhely a mi városunk! Nem dúsgazdag, Bukarestben élő személyek játszótere, de nem is Kolozsvárról madzagokat huzigáló személyek személyes ambícióinak játékszere. Székelyudvarhely nem kér a megvezetésből, nem kér a bábként odatett polgármesterekből, nem kér az RMDSZ-ből sem, ha az nem a közösségünket szolgálja” – áll az akár szakítólevélnek is beillő dokumentumban.
 
A széki szervezet ügyvezető elnöke viszont azt állítja, Bunta azért nem akar indulni az előválasztáson, mert nem gyűlt össze számára az 1300 támogatói aláírás. „Bunta Levente megijedt a székelyudvarhelyi emberektől” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Bíró Barna Botond, aki egyúttal kilátásba helyezte, hogy leváltják Buntát a városi RMDSZ éléről.
 
Bunta körül az RMDSZ állóvizét Arros Orsolya kavarta fel, aki tavaly szeptemberben jelentette be, hogy szívesen megméretné magát a polgármester-választáson az RMDSZ színeiben. Azóta Bunta Levente egyre nyíltabb konfliktusokba keveredik az RMDSZ helyi és országos vezetésével.
 
Az előválasztási jelentkezés határideje pénteken lejárt, addig egyedül Arros Orsolya, a szövetség nőszervezetének a helyi elnöke nyújtotta be a pályázatát – írja az MTI. A helyi szervezet elnökségének a tagjai közül többen összegyűjtötték a jelöltséghez szükséges aláírásokat, de mégsem neveztek be a versenybe. Döntésükkel az ellen tiltakoztak, hogy az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete beavatkozott az előválasztások előkészítésébe.
 

Hirdetés