Befejezheti az EU a korrupcióellenes harc megfigyelését

Mivel az ország komoly előrelépéseket ért el az EB elnöke szerint.
Hirdetés

Remélhetőleg a lehető leghamarabb, még a jelenlegi uniós bizottság megbízatásának lejárta előtt megteremtődnek az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus lezárásának feltételei Romániában – hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Dacian Cioloș román miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélését követő sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az Európai Bizottság elégedett azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket a román kormány tesz az igazságszolgáltatás reformja érdekében – fogalmazott Juncker.

Dacian Cioloș – aki korábban maga is brüsszeli biztos volt – a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Románia teljesítette Brüsszel kéréseit, és készen áll az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus lezárására. Ciolos emellett reményét fejezte ki, hogy országának nem kell kivárnia 2019 októberét, amikor a bizottság mandátuma lejár.

A bukaresti kormány szerint az Európai Bizottság január végén közzétett országjelentése megerősítette, hogy Románia fejlődött. A dokumentum azt igazolja, hogy a korrupcióellenes harc és az igazságügy területén végrehajtott román reformok tartósak és fenntarthatóak, de a román kormány továbbra is komoly erőfeszítéseket tesz az említett célok teljes körű megvalósítása érdekében – fogalmazott a miniszterelnök.

Hirdetés

Románia és Bulgária úgy csatlakozott az unióhoz, hogy vállalták: Brüsszel továbbra is ellenőrzi a többi között az igazságszolgáltatási rendszer működését és függetlenségét, valamint a korrupció elleni fellépést. Brüsszel közölte: mindez addig tart míg Románia nem teljesít minden kitűzött célt.

Cioloș elmondta, hogy Jean-Claude Junckerrel folytatott megbeszélésén szóba került Románia schengeni övezeti tagsága is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy országa teljesítette az unió elvárásait és kész arra, hogy a schengeni övezet teljes jogú tagja legyen. Egyébként a bizottság álláspontja is évek óta ez, viszont a schengeni tagságról nem a bizottság, hanem a tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanács dönt. Több tagállam is az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus során készített pozitív bizottsági jelentésektől teszi függővé, hogy hozzájárul-e Románia – és Bulgária – schengeni tagságához.

Dacian Cioloș kétnapos brüsszeli látogatásának első, hétfői napján találkozott Frans Timmermans európai bizottsági alelnökkel is, akivel Románia schengeni övezethez való csatlakozásáról, a migráció kérdéséről és az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus legutóbbi jelentéséről tárgyalt.

Hirdetés