Még egyszer a hipszter román gárdáról

Olyan emberek, akik büszkék arra, hogy fehérek, románok és ortodoxok...
Hirdetés

Mielőtt kinevetnénk a „Karóbahúzó Vlad Őrjárat”-ot, előbb az alapítóin kell nevetnünk. Mert totális komédiáról van szó. Hát igen, vicces nemzet vagyunk.

Bogdan Diaconu az Őrjárat apja. Most nem fogok túl sok részletbe belemenni vele kapcsolatban, mert egyetlen Google-kattintás nagyon hasznos tud lenni, de a lustáknak annyit mégis, hogy Bogdan Diaconu

a Dan Puric–Vadim Tudor páros zabigyereke.

Persze, nem természetes módon fogant, de olyan lombikban nevelkedett, mely tele volt radikális nacionalizmussal, rasszizmussal és sok más olyan tulajdonsággal, melyek méltók egy olyan emberre, aki büszke arra, hogy fehér, román és ortodox.

Az Őrjáratban van egy celeb is: a kickboxer Daniel Ghiţă, aki valószínűleg a szorítóban szerzett tapasztalatát tervezi felhasználni az Őrjárat tevékenységében. Persze, az „igazság és az ország” nevében bármikor szükség lehet néhány állkapocs és orr eltörésére.

Mivel foglalkozik majd a Karóbahúzó Vlad Őrjárat? Jelenleg még nem világos, de már nekiálltak tagokat, helyi vezetőket toborozni. Ám ne gondolják, hogy ez valami nagyon alaposan végiggondolt toborzás. Nem fogják megkérdezni, hogy van-e vörös csík a személyiden, azt kívánod-e a Mikulástól, hogy dögöljön meg minden roma/magyar/nem-román, illetve a juhásztól veszed a túrót vagy a boltból. Egyszerűen elég, ha a Facebookon közlöd velük, hogy egyetértesz a „munkájukkal”, hazafi vagy és te is tagja akarsz lenni ennek a szuperhősökből álló bandának.

És aztán? Ez az Őrjárat valószínűleg valamilyen utcai megmozdulásban fog testet ölteni.

Egyfajta „közösségi rendőrök a négyzeten” lesz.

Hirdetés

Vagyis majd látjuk őket az utcán, amint terepszínű ruhában kergetik meg azokat, akik nem szedik össze a piszkot a kutyájuk után, szétverik azoknak a pofátlanoknak a telefonját, akik nem fülhallgatóval élvezik a zenét, vagy felborítják az összevissza parkolók kocsiját. Nem? Mi egyebet tehetne még a „Karóbahúzó Vlad Őrjárat”? Nem azt kérdem, hogy törvényesen mit tehetne, mert ha a törvényt követjük, akkor legfeljebb néha elmehetnének sörözni és politizálgatni. De ezt tesszük mi is és románoknak nevezzük magunkat, nem pedig „Karóbahúzó Vlad Őrjárat”-nak.

Nem fogják megdönteni a politikai osztályt és nem is szeretném. Nem jó, ha olyanok vezetnek minket, akik azt hiszik, hogy a szentek csontjai erősebbek az oktatásnál. És akik azt hiszik, hogy mi vagyunk a világ közepe.

Ami pedig a járőröcskéket illeti, csak gratulálni tudok, hogy Karóbahúzó Vladra (Vlad Ţepeş) esett a választásuk. Ez jó név. Az emberek sokat tudnak a munténiai vajdáról: tisztességes ember, katonai zseni, szadista volt, gyermekkorában egy szultán molesztálta, egyik testvére meleg volt és a többi, és a többi…

Hirdetés