Valamit tudhat a közlekedési miniszter

Különben nem mondaná, hogy négy-öt év alatt megépül 470 kilométernyi új autópálya-szakasz.
Hirdetés

Dan Costescu közlekedési miniszter azt mondja, hogy Romániában 470 kilométernyi új autópályát építenek 2020-2021-ig.

A tárcavezető a közszolgálati televíziónak adott interjújában beszélt az autópálya-építési tervekről, és azt állította, hogy a 470 kilométernyi új szakasz „reális célkitűzés a következő négy-öt évre”.

Négy vagy öt év múlva elkészül a Nagyszeben-Piteşti sztráda is – fűzte hozzá Costescu.

A miniszter kijelentései óvatosan fogalmazva is érdekesek, tekintettel arra, hogy Romániában összesen 694 kilométer autópálya van, az épülőfélben levő kis szakaszok elkészülését pedig nagyon sok esetben hátráltatja a bürokrácia, az állam vagy a az építő cégek hanyagsága.

Itt van például a Kárpátokon átívelő Brassó-Comarnic szakasz esete – az 55 kilométeres sztráda megépítési szerződését harmadik nekifutásra sem sikerült aláírni, holott a versenytárgyalást még 2013 decemberében megnyerte egy cégcsoport.

Hirdetés

Vagy említhetnénk a dél-erdélyi sztráda Déva-Marosillye szakaszát, ahol tavaly októberben leállították az építkezést, mivel a közlekedési minisztérium nem szerezte be a kivitelező számára a szükséges építési engedélyt.

De ott van a dél-erdélyi autópálya egyik Lugos és Déva közti szakasza is, vagy a Szászváros és Szeben közti szakasz, ahol el kell bontani a megépített és átadott sztrádát a munkálatok rossz minősége, a kivitelező hanyagsága miatt.

 

Hirdetés