Nagyszabású terroristatámadásoktól tart az Europol

Az Iszlám Állam képes és hajlandó is újabb támadásokat végrehajtani Európában. Ezt az Europol igazgatója jelentette be.
Hirdetés

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet képessé vált arra, hogy nagyszabású merényleteket hajtson végre Európában, és a párizsi után további hasonló terrorcselekményekre készül a kontinensen – figyelmeztetett hétfőn az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) vezetője.

Rob Wainwright ismertette az Europol friss helyzetértékelését, amely szerint a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilícia új harci képességekre tett szert, és az Európai Unió tagállamaiban készül támadásokat merényleteket végrehajtani, különösen Franciaországban.
 
A jelentést készítő szakértők szerint elsősorban úgynevezett Mumbai-stílusú támadásokra kell készülni, amelyek könnyű célpontok ellen irányulnak. Mint írták, a novemberi párizsi merényletek és az orosz utasszállító októberi felrobbantása is azt jelzi, hogy
 
az Iszlám Állam stratégiája kezd globálissá válni.
 
„Az Iszlám Állam képes és hajlandó is újabb támadásokat végrehajtani Európában” – hangsúlyozta Wainwright. „Természetesen a tagállami hatóságok mindegyike azon dolgozik, hogy ezeket megakadályozza” – tette hozzá.
 
Az illetékes amszterdami sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Hágában megkezdi működését az ügynökség európai terrorizmusellenes központja (ECTC), amelynek fő feladata a tagállami hatóságok közötti együttműködés fokozása lesz. 
 
A központ a tervek szerint abban segíti majd az Europolt, hogy jobban támogathassa a külföldi terrorista harcosok, a terrorizmus finanszírozása, az erőszakos szélsőséges online tartalmak, illetve a lőfegyverek tiltott kereskedelme elleni tagállami fellépéseket. 
 
A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. Az október 31-én Egyiptom felett felrobbantott orosz utasszállító repülőgép tragédiájában pedig 224 ember vesztette életét. Mindkét terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Hirdetés