Mioritikus teleshopping-hazafiak

Cornel Nistorescu ízekre szedi Rares Bogdan televíziós műhazafiságát.
Hirdetés

A beszólás és szájhősködés bajnokai nekimentek Elisabeta Lipának, a Cioloş-kormány ifjúsági és sportminiszterének. A szájhősök azon háborodtak fel, hogy az MTS (Ifjúsági és Sportminisztérium – a szerk.) kiadott egy magyarázatot arról, hogy miként kell lejátszani a himnuszt a sportversenyeken. „Bizonyos működési zavarok” (rendkívül elegáns megfogalmazás) elkerülése érdekében rögzítették, hogy a himnuszt a törvény szerint nem lehet lejátszani. Vagyis a 1157/2001. sz. kormányhatározat szerint. Ebből és a logikából következően a hazai versenyeket nem lehet lejátszani a himnuszt. Sőt, a kormányhatározat rendelkezéseinek megsértése esetén a büntetés…

Ebből aztán hazafias üvöltözés kerekedett ki.

– „Micsoda nagy baklövést követett el Románia nagy világ- és olimpiai bajnoka!”

Elisabeta Lipă valószínűleg még nem tudja, hogy Románia tele van olyanokkal, akik ébredés után és elalvás előtt is feszt a himnuszt éneklik. Rareş Bogdan is (a Realitatea TV egyik műsorvezetője – a szerk.), amikor bemegy a Ion Ţiriac által Băneasán felépített Stejarii Komplexumba és távozik onnan, gondolatban a himnuszt énekli, de lehet, hogy még hallhatóan dúdolja is. Műsora elején és végén szintén. Vicceltem, persze!

A melldöngető hazafiak lángolnak, mint valami benzintartály. Egyesek még Elisabeta Lipă lemondását is követelték, mintha a kérdéses MTS-átirat valamilyen szentséges jogot korlátozna.

Nézzük meg a dolgokat egy kicsit nyugodtabban, nem ebben a becalis-vadimos stílusban, mely fülsiketítően kürtöl szerteszét bármit, ami a vallással és hazával kapcsolatos, de sajátságos módon értelmezve a hitet és a hazát. (Becali esetében ez a sajátságosan komikus értelmezési stílus a FC Steaua Bukaresttel készült fényképekből összetákolt tudományos értekezésekre is érvényes!?)

De térjük vissza az Elisabeta Lipát a kérdéses körlevél miatt ért vádakra. Az átiratot az olyan konfliktusos helyzetek szabályozására dolgozták ki, mint amilyen a székelyföldi kosárlabda mérkőzés is volt. Egyesek szerint nekünk is olyan túlkapással kellene válaszolnunk, amilyen a székely himnusz volt. Vagyis minden Hargitában és Kovásznában lejátszott mérkőzésen a székelyek énekeljék el a székely himnuszt, a Románia más térségeiből odautazó csapatok pedig Románia nemzeti himnuszát. El sem akarom képzelni, milyen légkör lesz a kérdéses stadionokban és sportcsarnokokban. Sokkal rosszabb, mint egy országos versenyen. Pontosan erről álmodoznak a hargitaiak és kovásznaiak! Egy nemzeti mérkőzés látszatáról, két külön himnusszal egy két romániai csapat közötti versenyen.

Az alkalmi és műhazafiak,

függetlenül attól, mekkora szörnyűségeket vagy ostobaságokat követnek is el, még hevesebbnek akarnak tűnni, ha a nemzeti zászlóról vagy himnuszról van szó. Engem untatnak és nem tudnak meggyőzni. Sem Emil Hossu Longin, sem Rareş Bogdan! Ez utóbbi, főleg azon a képen, melyen egy trikolórba takarózva látszik, ahelyett, hogy meghatna, inkább nevetésre késztet. Ez a fénykép a kolozsvári újságíró egyéb túlzásaira emlékeztet, amikor arról beszél, hogy hány millióan nézték egy vagy két nappal korábban. Legyen világos! Egy ilyenfajta túlzást, amit akár a tévénézők félrevezetésének vagy hazugságnak is tekinthetünk, ha nem éppenséggel nyílt színi csalásnak, nagyon hasonlít a túlbuzgó hazafiságára. Egyet mond, a mellét döngeti, miközben a valóság teljesen más!

Rareş Bogdan etalon kíván lenni, vagy legalábbis így tesz, ha nem éppenséggel a hazafiság egy kicsi kis jelképe. Műsora végén állandóan azzal búcsúzik, hogy

„ne feledjék szeretni Romániát”.

Ez egyfajta szlogenné vált, holott ha alaposabban megnézzük, ez inkább pejoratív értelmezésekre adhat okot. A Realitatea TV-ben gyakran biztatnak így valami szeretetére. Egy salátákkal és labodával foglakozó ténsasszony arra biztatja folyamatosan kevéske nézőit, hogy „szeressék az életet”, mintha a világ ezen részén az emberek azt csökönyösen utálni akarnák. Ez a helyzet a „ne feledjék szeretni Romániát” szlogennel is. Ez még logikailag is eléggé problémás, szemantikai szempontból pedig a biztatás arra enged következtetni, hogy a kolozsvári újságíró eddig csak olyanok környezetében élt, akik állandóan elfelejtik szeretni a hazájukat. Vele ellentétben, aki gondolatban ezzel zuhanyozik és akkor is szereti, amikor horkol.

Régóta halogatom, hogy erről a szlogenről írjak, mellyel a nézők szemét akarja kiszúrni, azon kevesekét, akik még hűek maradtak a Realitatea TV-hez. Hiába kábít minket Rareş Bogdan a több millió nézővel. Nézettsége ritkán éri el az 1 százalékot, rendkívül esetben is csak valamivel több, mint egy százalékot. Ez kb. 125.000 nézőt jelent és akkor már legalább annyira nagylelkűen számoltunk, mint Pristanda (Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című színművének szolgalelkű alakja – a szerk.) a városháza zászlóit. Rareş Bogdan ezzel a kijelentésével vártán álló hazafinak akar látszani, aki hazafibb, mint a feledékeny többiek, a hazaszeretet lobogója és világítótornya akar lenni. Valójában azt hiszem, hogy egy ilyenfajta diskurzus, bármennyire is kötődik közvetlenül a legfontosabb értékünkhöz, folyamatos hangoztatásával, szétkürtölésével egy hazafiaskodó csinn-bumm cirkuszhoz több köze van, mint egy igazi érzéshez. A Realitatea TV heveskedő műsorvezetőjét valószínűleg senki sem figyelmeztette, hogy tettének ilyen olvasata is lehet. A hozzá közelállók valószínűleg nem is merik elmondani neki. Rareş Bogdan újabban (a CNA-tól kapott bírságok ellenére) ugyanolyan hangvétellel beszél Románia kormányaival, Victor Pontával, a pártokkal, a miniszterekkel, ahogy Mihai Gâdea (az Antena 3 műsorvezetője – a szerk.) üvöltözött a képernyőn:

– Te Băsescu…

Hirdetés

Persze, ezek hasonló jelek, vagyis olyan tünetek, melyeken mindkettőjüknek maguknak kellene elgondolkodniuk.

Ami Rareş Bogdant illeti, ezeket a következtetéseket a Hatalmi játszmák (Jocuri de putere) című műsorát beharangozó képről is le lehet vonni. Ezen

Rareş Bogdan Rareş Bogdannal ül szemtől szemben.

Rareş Bogdan ebben az esetben sem érti képe nevetségességét és logikátlanságát sem. Ez az intelligensnek tartott trükkös felvétel megmutatja, milyen lejtőn indult el az újságíró. Mi köze Rareş Bogdannak Rareş Bogdan tükörképéhez? Saját magával folytat hatalmi játszmákat? Annyira narcisztikus lett, hogy már csak saját magával tud leülni beszélgetni? Vagy egyszerűen azt hiszi, hogy műsora csak egy magasröptű párbeszéd Rareş Bogdan két oldalával. És hogy ő kérdez, és szintén ő válaszol mélyen szántó gondolatokat azoknak, akik isszák a szavait.

Megpróbálom megérteni a himnusznak szentelt műsorban látott kirohanást, amikor Elisabeta Lipát néhány anti-bajnok vagy félbajnok aprította. Akármennyire is csomagolná magát trikolórba Rareş Bogdan és bármennyit is fütyörészné akár otthon is Románia himnuszát, akkor sem érheti utol Elisabeta Lipă dicsőségét és a Románia népszerűsítésében játszott szerepét. És még sok víz folyik majd le a Szamoson és a Dunán, amíg valaki Rareş Bogdanért, Cozmin Guşáért, vagy Octavian Hoandráért fogja felvonni a trikolórt. Akár több csillag is kihunyhat addig!

Gheorghe Funar krónikusan fárasztó tevékenysége, valamint Adrian Păunescu és Corneliu Vadim Tudor eltűnése után a román műhazafiság szétkürtölők és zászlóhordozók nélkül maradt. Rareş Bogdan valamiféle utódjuk szeretne lenni. De az általuk létrehozott művek, a műveltségük nélkül és számos hallomásból szedett, vagy az ujjából szopott hazafiaskodó értelmezéssel. Traian Băsescu is megpróbálja kínkeservesen magára ölteni a nagy hazafiúi gúnyát, holott mindenki kineveti és látja, hogy az abban megbúvó volt elnök csak egy hataloméhes vén farkas.

Ami pedig Gigi Becali – ugyanebbe a vonulatba tartozó – hazafias beszédeit illeti, még a tudományos munkái szintjét sem érik el!

U. i.: Most értesültem, hogy Rareş Bogdan veszi át a România liberă szerkesztőségének vezetését. Természetesnek tartom, főleg, hogy remekül megérti magát az újság tulajdonosával. Nem egyéb ő, csak egy kisebb Dan Adamescu.


A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés