Saját gárdát alapított a szélsőségesen magyarellenes párt

Bogdan Diaconu Egyesült Románia Pártja katonásdit játszik.
Hirdetés

Egyéb már nem is hiányzott Romániában: Karóbahúzó Vlad Őrjárata (Patrula lui Vlad Ţepeş) néven „Román gárdát” alapított egy volt K1-bajnok, Daniel Ghiță számolt be a Stiripesurse.ro portál. A gárda megalakulását vasárnap jelentették be a szélsőséges Egyesült Románia Párt (PRU) kongresszusán, az alapítók szerint a gárda, amely saját egyenruhával is rendelkezik, a párt civil szimpatizánsaiból áll, és ott akciózik majd, „ahol állampolgári beavatkozás szükséges.”

Ghiță szerint ha a román állam nem védi meg őket, akkor megvédik magukat, a szervezet pedig „a szegényeket oltalmazza, hogy ne váljanak a bűnözők áldozatává.” Bogdan Diaconu pártelnök szerint az őrjáratnak nem lesznek fegyverei, legeljebb hólapátjai és vödrei, és inkább hóltakarításnál és árvizeknél segítenek majd, illetve idős hölgyeket kísérnek át a zebrán.

Ghiță a PRU színeiben száll harcba Bukarest 3. kerülete polgármesteri tisztségéért, korábban a Colectiv klubban kirobban tűzvész nyomán szervezett tüntetések egyik vezető alakja volt, és a törvénytelen erdőkivágások ellen is kampányolt.

A vasárnapi kongresszus érdekessége, hogy az orosz és a kínai nagykövetség képviselői is részt vettek rajta.

A PRU vezetőjét aligha kell bemutatni: arról a mániákusan magyargyűlölő parlamenti képviselőről, Bogdan Diaconuról van szó, aki a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kilépve hozta létre a szélsőséges pártot, és már több ízben is kimondottan magyarellenes élű törvényjavaslatokat terjesztett be a parlamentben.
 

Hirdetés