Egy szolgáltatónál már nézhető az M4 Sport

A magyar kormány dolgozik azon, hogy Erdélyben is magyarul nézhessük a jelentős sporteseményeket.
Hirdetés

Sportrajongók, lehet jubilálni: a UPC kábeltévé-szolgáltató bejelentette, hogy felvette kínálatába az M4 Sport csatornát. A közszolgálati sportadó a magyar nyelvű csatornákat tartalmazó Pannónia csomagban érhető el. Más szolgáltatók kínálatában egyelőre nem szerepel a csatorna.

A geokódolásra vonatkozó európai szabályozás miatt a jelentős világesemények idején várhatóan elsötétül a képernyő, de a magyar kormány dolgozik azon, hogy ez ne így legyen.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet decemberi ülése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, Magyarország kész megvásárolni a sportesemények sugárzási jogait a Kárpát-medence magyarlakta területeire. Arról, hogy a sportközvetítéseket nem tudják magyar nyelven nézni a külhoni magyar területeken élők, azt mondta: erről már folynak a tárgyalások.

Semjén Zsolt beszámolt arról, hogy a magyar kormány nevében az unió szakbiztosához és a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottsághoz fordult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) pedig egy szakmai levelet küldött.

Véleménye szerint jó esély van arra, hogy belátható időn belül megállapodás születik a magyar álláspontnak megfelelően.

Ugyanakkor megjegyezte: a kérdésre Brüsszelben versenyjogot korlátozó helyzetként tekintenek. Emellett a jogtulajdonosok felé pénzügyi ajánlatot tettek, azaz Magyarország kész megvásárolni a sugárzási jogokat a Kárpát-medence magyarlakta területeire.

Hirdetés

Megkeresték az érintett államok médiumait is, hogy kétoldalú megállapodásokat kössenek – jelezte. Magyarország nyitott arra, hogy az ott élő románság románul nézhesse az olimpiát, cserébe például az erdélyi, felvidéki magyarság pedig magyarul nézhesse a közvetítéseket. Ez ügyben is jól állnak, csak Romániával nem sikerült megállapodni, de még egyszer ajánlatot tettek – jelezte. Kérdésre közölte: a tárgyalásokat alapvetően az MTVA folytatja majd le, a költségvetési fedezet rendelkezésre áll.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) 75. genfi közgyűlésén deklarálta, hogy legyenek szabadon foghatók a jelentős sportesemények. Az EBU állásfoglalása szerint a sportok a közvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé. Az otthon is kódolatlanul fogható sportközvetítések egész Európa-szerte lehetőséget nyújtanak arra, hogy az emberek a lehető legtöbb sporttal megismerkedjenek.

 

Hirdetés