Madách-díjat kap György Attila

A Nógrád megyei Balassagyarmaton, a Madách-ünepségen veszi át a díjat a csíkszeredai író.
Hirdetés

Madách Imrére emlékeznek pénteken a Nógrád megyei Balassagyarmaton, az ünnepségen adják át a Madách-díjakat, idén György Attila írónak és Molnár Péter szobrászművésznek.

Az ember tragédiájának szerzője a Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született. A születésének évfordulója alkalmából rendezett Nógrád megyei ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet.

A központi Madách-ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke mond köszöntőt, és adja át a Madách-díjakat. Az író, költő halálának 100. évfordulójára alapított elismeréssel minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.

A két idei kitüntetett György Attila József Attila-díjas író és Molnár Péter Kerényi Jenő- és Hermann Lipót-díjas szobrászművész.

A Csíkszeredában élő György Attila a Székelyföld című kulturális folyóirat alapítója és szerkesztője. Novellái, publicisztikái rendszeresen megjelennek romániai és magyarországi folyóiratokban.

Hirdetés

A salgótarjáni Molnár Péter Budapesten végezte szobrászati tanulmányait, mestere volt Földi Péter és Kő Pál.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, a Mikszáth Kálmán Társaságnak, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, és posztumusz odaítélték a díjat Lukács Margit színművésznek is.

Hirdetés