Tíz százalékkal jobban keresünk, mint egy évvel korábban, Ön érzi?

Nőtt az átlagbér, megközelíti a 2000 lejt.
Hirdetés

Novemberben 1918 lej volt a nettó átlagbér, ami 2,5 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest – derül ki a statisztikai intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

A statisztikák szerint 2015 novemberében szinte minden területen nőtt az átlagbér, ehhez pedig hozzájárult az éves vagy ünnepi prémiumok kiutalása, a profit, a megnövekedett termelés, de az is, hogy bizonyos, alacsony bérezésű ágazatokban elbocsátások történtek.

A legnagyobb novemberi bérnövekedés a pénzügyi ágazatban (biztosítás, nyugdíjalapok) történt, itt a 25 százalékos is meghaladta. Szintén magas – 11-13 százalékos – növekedést regisztráltak a fuvarjárművek gyártásában és a dohányiparban, és 6-9 százalékos bérnövekedés volt például a műanyagiparban, a textiliparban, a számítástechnikai ágazatban és a bútoriparban.

A közszférában 2,4 százalékkal nőtt a nettó átlagbér az oktatásban, 1,4 százalékkal a közigazgatásban és 0,9 százalékkal az egészségügyben.

A statisztikai intézet szerint 2014 novemberéhez képest a tavalyi év azonos hónapjában 10 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér összege.

Hirdetés