Eltörölnék a „börtönirodalmat” lehetővé tevő törvénycikkelyt

Mivel egyértelmű, hogy az érintettek durván visszaéltek a szabadságvesztés időtartamának csökkentését lehetővé tevő jogszabállyal.
Hirdetés

A jelek szerint ennyi volt a börtönirodalomnak: Raluca Prună igazságügy-miniszter bejelentette, hogy kezdeményezi annak a törvénycikkelynek az eltörlését, amely lehetővé teszi, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak tudományos művek megírásával csökkentsék büntetésük időtartamát. A hatályos jogszabály értelmében minden megírt mű nyomán harminc nappal csökken a szabadságvesztés mértéke.

Csakhogy a lehetőséggel ipari mértékben éltek vissza, különösen azt követően, hogy az elmúlt években felpörgött korrupcióellenes küzdelem nyomán egyre több közismert politikus és üzletember került rácsok mögé. Dan Voiculescu üzletember-politikus például alig egy év alatt tíz „tudományos” művel állt elő, George Becali, a Bukaresti Steaua labdarúgóklub tulajdonosa pedig öttel.

Utóbbi el is ismerte, hogy a köteteket nem ő írta, csupán „társszerzőként” szerepel bennük – ez azonban nem akadályozat meg azt, hogy megkapja az értük járó kedvezményeket.

Raluca Prună, az igazságügyi tárca vezetője kedden délután maga is elismerte, hogy a jelenség kicsúszott az irányítás alól, ezért kezdeményezi, hogy a kormány sürgősségi rendeletben törölje el a vonatkozó törvénycikkelyt. Emlékeztetett: az 1969 óta része a román jogrendnek, és a büntetés-végrehajtási intézmények működését szabályozó legutóbbi, 2013-as törvénybe is bekerült.

Addig nem is volt gond, mivel 2012-ig évi egy tudományosnak mondott mű született a börtönökben, azonban a statisztikák szerint ezt követően ugrásszerűen megnőtt a börtönírók száma: a 2013-2015-ös időszakban 188 elítélt több mint 400 művet írt.

Hirdetés

Az ügyben – mint megírtuk – az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is vizsgálatot indított a büntetés-végrehajtási intézmények illetékesei, a „tudományos” művekhez ajánlást adó egyetemi tanárok és az írásokat megjelentető kiadók ellen bűnpártolás gyanúja miatt.

Adrian Curaj oktatási miniszter felkérte az egyetemeket, egyenként vizsgálják át azokat az eseteket, amikor a felsőoktatási intézmény tanárai ajánlásokat adtak a fogva tartottak dolgozataihoz.
 

Hirdetés