Ortodox szexuális forradalom?

A román pátriárka az alkotmánnyal enyeleg, melegházasság-ügyben.
Hirdetés

Miközben az Egyesült Államok és a konzervatív Írország történelmi döntésekkel törvényesítették a melegek házasságát, a Román Ortodox Egyház (BOR) példátlan kezdeményezéssel áll elő, melynek sikere esetén Romániában a közeljövőben lehetetlen lenne az azonos neműek házassága. Pontosabban

a papok az alkotmány módosításához gyűjtenek aláírásokat,

melynek értelmében az alaptörvény szövegébe bekerülne, hogy a család férfiból és nőből áll. Ez a rendelkezés most is szerepel a polgári törvénykönyvben, de az ilyenfajta törvényeket könnyebb módosítani, az alkotmánnyal ellentétben. Dániel pátriárka személyesen buzdította arra a hívőket, hogy támogassák az egyház erőfeszítését, mellyel „ellen akar állni a család újfajta ’modelljeinek’”. Ezt a kezdeményezést több civil szervezet is támogatja, melyek a Koalíció a Családért néven fogtak össze, ellenben az LMBT közösségek jogainak védelméért küzdő civil szervezetek bírálták azt. „Valójában az Ortodox Szexuális Forradalmat készítik elő számunkra”, mondta Florin Buhuceanu az Accepttől.

A Román Ortodox Egyház ebben az időszakban egy offenzíva kellős közepén tart. A papok, a pátriárka áldásával aláírásokat kezdtek gyűjteni az alkotmány módosítása érdekében. Ötszázezret kell összeszedniük, hogy a Parlament napirendre tűzze azt a módosítási tervezetet, mely szerint az alaptörvénynek feketén fehéren ki kell jelentenie, hogy a család férfiból és nőből áll. „Amikor Isten megteremtette a világot, a család volt művén a korona: a férfi és a nő, akik megkapták az áldást, hogy felnőjenek, szaporodjanak és uralják a földet. Bár sok megpróbáltatáson és az emberi társadalmat ért sok csapáson ment keresztül, a család volt az emberiség legstabilabb intézménye, biztosítva ennek kontinuitását a történelem folyamán. Ezért támogatnunk kell az egyház erőfeszítését, hogy megvédje a természetes, hagyományos, egyetemes családot és ellenálljon bizonyos újfajta modelleknek, melyek szerint a természetes férfi-nő szövetség csak egy modell a sok közül”, magyarázta Dániel pátriárka azt a lépést, melynek sikere esetén a parlamenti megszavazás és az elfogadási népszavazás után a közeljövőben lehetetlenné válna az azonos nemű személyek házassága.

Romániában jelenleg a polgári törvénykönyv nem engedélyezi a melegházasságot, ám az ilyenfajta törvények viszonylag könnyen módosíthatók, ezért választották az alkotmánymódosítás változatát. A Pátriárkia törekvését egy sor, a Koalíció a Családért ernyője alá tömörült civil szervezet támogatja.

„Fennáll bizonyos értelmezési lehetőségek veszélye, mint például a férfi és férfi vagy a nő és nő közötti házasság. Így viszont, ha egyértelműen kimondják, akkor nincs semmilyen kétség, hogy a hagyományos családnak olyannak kell lennie, amilyennek az Isten ránk hagyta”, mondta a Gândulnak Iulian Oanţă, a Romániai Katolikus Családok Vladimir Ghika Egyesülete, mely tagja a Koalíció a Családokért szövetségnek. Bár Oanţă szerint

mind a leszbikusok, mind a homoszexuálisok Isten teremtményei,

azt állítja, hogy ők nem kaphatják meg a jogot a családalapításra, mert – véleménye szerint – ez „abnormális valami”: „Először is azért, mert nem szülhetnek gyermeket, és a család anyából, apából és gyermekből/gyermekekből áll.”

Ezzel Bogdan Stanciu, a szintén a Koalíció a Családokért szövetséghez tartozó ProVita Egyesület bukaresti szervezetének elnöke is egyetért. „Egy családot csak férfi és nő házasságára lehet alapozni. Két férfit sohasem lehet majd családnak tekinteni, mert nem szaporodhatnak. Márpedig a család intézményének pont ez a fő szerepe, a szaporodás, illetve az, hogy gondoskodjanak a következő nemzedék felneveléséről és képzéséről. Ez a lépés, általánosságban, csak Románia alkotmányának 48. cikkelyére vonatkozik, mi korábban már összegyűjtöttük azokat az értékes gondolatokat, melyek egy sor, a családra általánosságban vonatkozó polgári politikák alapjául szolgálhatnak”, mondta Stanciu a Gândulnak.

Bár Romániánál sokkal konzervatívabb államok törvényesítették az azonos neműek házasságát, a Koalíció a Családokért tagjai úgy vélik, ez nem normális dolog. „Ha ők ezt akarják, akkor haladjanak ezen az úton, mi pedig a hagyományos család útját követjük, és ez normális. Meg kell mutatnunk a gyermekeknek a család értékeit: a tiszteletet, a szeretetet”, mondja a ProVita elnöke.

Bogdan Stanciu azt állítja, hogy amennyiben Romániában is felmerülne az azonos neműek házasságának törvényesítése, a népszavazás a legjobb megoldás. Szerinte az Amerikai Egyesült Államok negatív példát mutat, mert bár mind a 31 államban (? – a szerk.) leszavazták a törvénykezdeményezést, a Legfelsőbb Bíróság döntött helyettük, törvényesítve ezt a házassági típust. „Ha Írországban népszavazást lehetett tartani, akkor miért ne lehetne nálunk is? Szlovéniában három hete volt, Horvátországban két éve. Egyre több ország mond erről véleményt. Egy nemzet központi intézménye esetében nem bízhatjuk senkire sem ezt a döntést, nekünk kell döntenünk”, állítja.

Hirdetés

Florin Buhuceanu az Accept Egyesülettől, az LMBT-közösség jogaiért küzdő civil szervezetek egyikétől azt állítja, hogy az egyház alkotmánymódosítási kezdeményezése, melynek értelmében a család férfiból és nőből áll, „kísérlet arra, hogy az alkotmányos szövegbe bekerüljön a megcélzott közösség, az LMBT személyekből álló közösség

azon jogainak korlátozása, melyekkel amúgy sem rendelkezik”.

„Románia jogrendje egyértelmű és nagyon is világos a házasságot és annak megkötési módját illetően. Gyakorlatilag nincs semmilyen kétség afelől, hogy a polgári törvénykönyv szerint kik köthetnek házas kapcsolatot. Következésképpen az alkotmánymódosítási javaslat teljes mértékben felesleges és nevetséges, a román közéletben ugyanis nincs egyetlen olyan törvénykezdeményezés sem, mely az azonos neműek házasságát szabályozná”, mondta a Gândulnak Florin Buhuceanu.

Úgy véli, hogy ez a lépés jelenleg nem ad választ azokra a gondokra, melyekkel a románok 2016-ban szembesülnek. „Valójában olyan Ortodox Szexuális Forradalmat készítenek elő számunkra, mely a Vlagyimir Putyin pravoszláv államfő által vezetett Eurázsiai Unióba integrálná Romániát. További állampolgári kezdeményezések várhatók a Koalíció a Családért szövetségnek álcázott „Nemet a Szexualitásra” Koalíció terveinek megfelelően. A honlapjukon szereplő dokumentumok alapján itt arra gondolok, hogy törvénnyel korlátoznák az önkéntes terhesség-megszakításokat, valamint a lombikbébi-programot, vagy elrettentenének a válástól”, mondta Buhuceanu.

Azt is bírálja, hogy az egyház beavatkozik ebbe a kérdésbe: „A Román Ortodox Egyház lelkesen hagyja magát belerángatni egy csapdába, melyet az említett koalíció tagjai állítottak neki. Nem ez lenne az első nyílt összebútorozás ezekkel a szervezetekkel, melyek a Koalíció a Családokért szövetséget alkotják, melyek a 90-es években támogatták a homoszexualitás törvényi úton történő elfojtását, ami a homoszexuális személyek letartóztatásához vezetett. Ugyanezek a tagszervezetek 2010-től többször is megpróbálták elérni az önkéntes terhesség-megszakításhoz és a szexuális nevelést is tartalmazó egészségügyi tanórákhoz való hozzáférés korlátozását.”

A Koalíció a Családok szövetség úgy véli, normális dolog, hogy az egyház támogatja ezt a polgári kezdeményezést és minden intézmény, mely hasznosnak tartja ezt a kezdeményezést, saját belátása szerint vehet részt a támogatásában.

 

A címet és az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés