Halló, torony! Túlcsúsztunk!

A kolozsvári reptér nem értette azonnal, hogy a Blue Air repülőgépe kifutott a leszállópályáról.
Hirdetés

A Blue Air fapados légitársaság Bukarest–Barcelona charterjárata úgy szállt le csütörtök reggel Kolozsváron, hogy kicsúszott a havas leszállópályáról.

Itt a Boeing 737-es pilótája és az irányítótorony közti rádióbeszélgetés átirata. A párbeszéd nyilvánosan elérhető a liveatc.net oldalon, amely a világ összes gépe és irányítótornya közti beszélgetéseket archiválja.

A párbeszédből világosan kitűnik, hogy az irányítótorony eleinte nem nagyon érti, mi történt.

Boeing 737: Torony, Kolozsvár, jó napot, itt a 9301-es járat, 4,4 mérföld a leszállásig.

A kolozsvári reptér irányítótornya válaszol, megadja az irányt, a szél sebességét és a leszállópálya kódját.

Boeing 737: Kérjük, a jelzőfényeket magas fokozatra állítani.

Torony: Igenis, egy pillanat.

Boeing 737: Torony, 9301 … éppen kicsúsztunk a leszállópályáról.

Torony: Vettem. Isten hozta önöket! Folytassák a Delta felé, a 6-os beszállási ponthoz.

Boeing 737: Nem értették. Kifutottunk a pályáról.

Torony: Itt a torony, vettem, köszönöm.

Boeing 737: Tehát kicsúsztunk a pályáról. Első látásra nem történt semmi baj, a földön vagyunk. A motorok még működnek… Megnézzük, mi van, majd elkezdjük a kiürítést.

Torony: Itt a torony, vettem. Értesítjük a … Rögtön jön a segítség.

Boeing 737: Köszönöm.

Torony: 9301, értesítettük az összes földi egységet, hogy menjenek oda segíteni. Ha tudnak kommunikálni: kicsúsztak a pályáról? Kár van? Nagy? Hogy tudjam, mit mondjak a földi egységeknek.

Boeing 737: Tehát, kicsúsztunk a pályáról, a jobb oldalon. Éppen most állítjuk le a motorokat. Amennyire látjuk, lehetséges, hogy a motor súrolta a földet.

Torony: Vettem, a jobb oldalon, közlöm a földi egységekkel. Vettem, emberi sérülés nem történt, most érkezik a segítség. A pályát lezártuk, amíg fel nem szabadul.

Boeing 737: Várunk egy tűzoltóautót önöktől, hogy felmérje a külső állapotokat, mivel mi nem látjuk a gép egészét. Utána döntünk. Mi egyelőre jól vagyunk, nincs tűzveszély. Ha lesz, akkor az utasokat a csúszdán vagy a lépcsőn szállítjuk le a gépről.

Torony: Vettem. Beszéltem az első járművel, ami odaért önökhöz. A diszpécser szerint első látásra nincs sérülés a gépen. Azt mondtam nekik, hogy folytassák a procedúrát és szóljanak, ha van valami újdonság. (…)

Torony: Beszéltem a műveleti főnökkel, aki azt mondta, hogy lehet lépcsőt állítani a jobb hátsó ajtóhoz. Úgy értesültem, hogy a jobb hátsó rész a betonon van, így nem szükséges a mentőcsúszda.

Boeing 737: Ok. Akkor várjuk a lépcsőt a jobb hátsó részhez.
 

Hirdetés