Így bontják el a homlokzatot a kolozsvári műemlék épületeken

A kincses város hatóságai igazi „gordiuszi” megoldást alkalmaznak: ahelyett, hogy rendbetennék, inkább leverik a közveszélyessé vált épületelemeket.
Hirdetés

Az elmúlt napokban Kolozsvár belvárosában lépten-nyomon a helyi rendőrség által lezárt „műveleti területekbe” botolhatott az egyszeri járókelő: a tűzoltóautókra szerelt darukon állva a munkások egy-egy épület homlokzatát igyekeznek megszabadítani a – szó szerint – nehezen tartható elemektől. Címlapképünkön éppen az Uránia-palotánál zajló munkálatok láthatók.

Elvileg csak a meglazult vakolatdarabokat szedik le, megelőzendő az esetleges baleseteket, de nemigen van garancia arra, hogy a „karbantartási” munkálatoknak nem esik áldozatul néhány kósza faldísz is – ami viszont igencsak nehezen pótolható veszteség.

A lassan darabjaira eső épületek homlokzatának biztonságossá tétele annak a megelőző akciónak a része, amit a polgármesteri hivatal hirdetett meg a napokban. Ennek előzménye az, hogy alig egy hónap leforgása alatt három belvárosi műemléki jellegű épületről is lehullt a vakolat. Az egykori New York/Continental szállóról lezuhanó épületdarabok megsebesítettek egy járókelőt, akit kórházba kellett szállítani. Aztán az Eroilor (Deák Ferenc) utcában kellett a tűzoltóknak biztonsági zónát kialakítani egy járdaszakaszon, hasonló okokból. A minap pedig az Elián-palota homlokzata adta meg magát a gravitációnak.

Az épületek karbantartása elvileg a tulajdonosok feladata, de ezzel nem sokan törődnek, és ezen, a jelek szerint, az sem segít, hogy a városháza szigorítása szerint 2016-tól ötszörösére növekszik az ingatlanadója az elhanyagolt épületeknek.

A „megelőző akció” ellen petíciót is indítottak, Emil Boc polgármesternek címezve. „Haladéktalanul állítsa le a kolozsvári műemlék épületek rombolását. Szakemberek segítségével tegyék biztonságossá az épületeket, úgy, hogy az értékes épületelemek megmaradjanak. Hozzanak létre bizottságot a tulajdonosok, szakemberek és az önkormányzat képviselőiből, és előzzék meg a hasonló biztonsági intézkedéseknek mondott barbár rongálásokat” – áll a felhívásban, amelyet itt lehet aláírni.

Hirdetés