Mi változott Romániában a Colectiv-tragédia óta?

Körülbelül ennyi. Hogy ez elég vagy sem, kiderül.
Hirdetés

Két hónap telt el a Colectiv klubban történt baleset óta, melynek során 63-an meghaltak és több mint 120-an megsebesültek. Jelenleg négy fiatal van még beutalva Romániában és további 19 külföldi kórházakban. A bukarestieket szerdára (december 30. – a szerk.) Facebookon toborozzák, hogy este egy gyertyával és egy szál fehér virággal menjenek a volt Pionierul gyárhoz, és emlékezzenek meg a tűzvészben odaveszett 63 áldozatról.

Az Együtt ellenállunk (Împreună rezistăm) Facebook-oldalon este 19.00 órára a Colectiv klub elé hívják az embereket.

„Ahogy megígértük, minden hónap 30-áján összegyűlünk a Colectiv klub elé, hogy megemlékezzünk arról a 63 szép emberről, aki sietősen távoztak közülünk. Talán egy jobb világba, ki tudja… Találkozunk december 30-án, este 7-kor. Hozzatok magatokkal egy szál virágot (ha lehet fehéret) és egy gyertyát”, áll az üzenetben.

2015. december 30-án, szerdán volt két hónapja annak, hogy a fővárosi Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes második lemezét, a Mantras of War-t mutatta be. Mivel nem volt belépő, a néhány tíz fős befogadóképességű klubban 400 fiatal gyűlt össze.

A Colectivban használt tűzijátékokat tilos zárt térben alkalmazni

Az együttes tagjai nagy csinnadrattával akarták bemutatni a lemezüket és a Facebookon bejelentették, hogy különleges show-val készülnek.

Ezzel a később mindent felperzselő tűzijátékra is utaltak. A nyomozók szerint a tragédiát el lehetett volna kerülni, és azt gondatlanság, felelőtlenség és nem utolsó sorban korrupció okozta. A nyomozás során kiderült, hogy a Colectiv klubban használt tűzijátékokat tilos zárt térben alkalmazni.

A tragédia másodpercről másodpercre

A Colectic klubon belül a tűzvész kirobbanásakor működött a felügyeleti kamerarendszer, ami lehetővé tette az ügyészek számára az október 30-i tragédia rekonstruálását.

Ennek megfelelően 22:02:00 órakor, alig néhány másodperccel a koncert megkezdése után, a kép jobb oldalán látható, hogy először gyújtják meg a színpadot kiszolgáló műszaki állványzatra szerelt tűzijátékokat. Ezek 13 másodpercig élnek, az égés során keletkező szikrák pedig egyenesen az ingatlannak a színpad baloldalán lévő tartóoszlopai felé irányulnak.

22:32:00 órakor látható, hogy újra meggyújtják a tűzijátékokat, melyek 16 másodpercig égnek. „22:32:16 órakor, rögtön a tűzijátékok kialvása után megfigyelhető, hogy az ingatlan tartóoszlopa és a színpad közötti teret továbbra is megvilágítja valami, a fény intenzitása pedig nagyon gyorsan nő, egyre nagyobb területet fedve le”, hangsúlyozzák ki a nyomozók.

Néhány másodperccel később a mennyezet is lángba borul, az ügyészek szerint. „22:32:26 órakor látható, hogy valójában az ingatlan tartóoszlopa és a színpad közötti mennyezet ég és izzó darabok kezdenek leválni belőle”, áll a dokumentumban. A láng szinte azonnal hevessé válik, így az első személyek 22:32 órakor kezdenek a kijárat felé tolongani, egy perccel később pedig a kamerák a nagyon sűrűvé vált füst miatt felmondják a szolgálatot.

A terem befogadóképességét jóval meghaladó számú nézők a Colectiv klub egyetlen kijárata felé kezdenek tolongani.

Gyászos mérleg: 27 halott már az első éjszakán

Raed Arafat, a Belügyminisztérium (MAI) Rendkívüli Helyzetek Főosztályának főnöke szerint az első hívás 22:32 órakor érkezett be a 112-es központba.

11 perccel a hívás után az első tűzoltóegységek és mentők is megérkeztek a helyszínre. Aktiválták a vörös tervet, a kórházakba pedig önkéntes orvosok és nővérek is érkeztek, hogy segítsenek a rémálomba illő éjszakán ügyeletes orvosoknak.

Röviddel a tragédia után készült mérleg szerint huszonhatan a helyszínen meghaltak. A 27. személy röviddel később, az Egyetemi Kórházban halt meg, akit utólag a fülbevalója alapján ismert fel az anyja. További több mint 180 személyt különböző bukaresti kórházakba utaltak be, melyek nehezen tudtak megbirkózni a sebesültek áradatával, akiknek egy része súlyos égési sérüléseket szenvedett el testük nagy felületén.

Egymás után, a saját lábukon vagy sürgős esetekben mentőkocsikkal 12 egészségügyi egységbe kerültek. A tragédiát követő napokban nőtt az áldozatok száma, így az életért folyó harcot elveszítők száma, pillanatnyilag, 63-nál állt meg.

Hirdetés

Időközben a sebesültek egy részét külföldi kórházakba helyezték át, hogy az ottani szakklinikákon kapjanak gondozást. Ugyanakkor a kormány bejelentette, hogy a családok pénzügyi támogatást kapnak.

Az utca kormányt váltott

Klaus Johannis elnök a tragédia miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A tragédia mozgósította a románokat, akik november 1-én egy néma menetelésben utcákra vonultak.

A napok múlásával a románok szolidaritása lázadássá változott, az emberek pedig az utcákon követelték Gabriel Oprea belügyminiszter, Victor Ponta kormányfő és a 4. kerületi polgármester, Cristian Piedone (Cristian Piedone Popescu – a szerk.) lemondását.

Victor Ponta az utca nyomására bejelentette a kormány lemondását, Piedone pedig ugyanazon a napon lemondott a 2008 óta vezetett kerület polgármesteri tisztségéből. Ez utóbbi néhány napra előzetes letartóztatásba is került, hivatallal való visszaélés vádjával. A rácsok mögött töltött kevesebb mint egy hét után kiengedték, mert egy bíró úgy ítélte meg, hogy az ügyészek nem tudták bizonyítani a korrupció tényállását. Piedone jelenleg óvadék mellett bírói felügyelet alatt áll.

Bár az ügyészek eredetileg a legkeményebb vádat, nevezetesen a minősített emberölést fogalmazták meg, később módosították a jogi besorolást. A klub három vezetőjét nem sokkal később gondatlanságból elkövetett emberölés és súlyos testi sértés vádjával rácsok mögé küldték és súlyos börtönéveket kockáztatnak, tekintettel arra, hogy az áldozatok száma a tragédia éjszakája óta 27-ről 63-ra nőtt.

Időközben a három klubtulajdonost házi őrizetbe helyezték. Már csak az a két tűzoltó van börtönben, akik a Colectiv klubban végeztek ellenőrzést, és akikkel szemben a katonai ügyészek folytatják le a nyomozást.

Cioloş: „Menesszék az ISU teljes vezetőségét”

Az ügyészek vizsgálata számos szabálytalanságot derített ki azzal kapcsolatosan, ahogy a klubok megszerzik az engedélyeket a tűzoltóktól. A fővárosi klubok egy részét bezárták, mások inkább maguk függesztették fel a tevékenységüket, a tűzoltók és a hatóságok által a tragédiát követő napokban indított rendkívül szigorú ellenőrzések miatt.

Ugyanakkor Klaus Johannis elnök zöld utat adott egy olyan törvénynek, mely szerint mindenkinek, aki piros pöttyös épületben (Bukarestben így jelölik a földrengés esetén nagy eséllyel összeomló épületeket – a szerk.) fejti ki a tevékenységét, máshova kell áthelyeznie a székhelyét, ami kiváltotta egyes vendéglő- és bártulajdonosok elégedetlenségét, de végül teljesítették a feltételeket.

A Rendkívüli Helyzetek Felügyelőségének (ISU) tevékenységét is feje tetejére állította egy dokumentum, melyet Călăntin Tolontan újságíró tett közzé néhány napja, és amely ellentmond az eddig a pillanatig elhangzott összes nyilatkoznak.

A fax, amelyre egy belső vizsgálat során bukkantak rá, azt bizonyította, hogy egy másik rendezvényszervező kérést nyújtott be a tűzoltóknak egy fesztivál megszervezése érdekében, melyet a Pionierul gyártelepen és a Colectiv klubban tervezett három héttel a tragédia előtt.

Az ISU-k átszervezése

Így aztán hamisaknak bizonyultak azok a kezdeti információk, melyek szerint a klub nem szerepelt a felügyelőség nyilvántartásában. Felfüggesztették a bukaresti ISU vezetőségét, Raed Afarat utasítására, akinek a lemondását szintén egyre többen kérik a civil társadalomból, de máshonnan is.

Maga a jelenlegi kormányfő, Dacian Cioloş sem zárta ki Arafat leváltását, ha a Rendkívüli Helyzetek Felügyelőségének átszervezése nem lesz megfelelő. „Régóta ismerem. Nem akarok elhamarkodottan elítélni valakit. Nem zárok ki semmilyen lépést”, mondta Cioloş.

Másrészt Arafat elmondta, nem kérték tőle, hogy elbocsásson alkalmazottakat a rendkívüli helyzetek felügyelőségeiről, annak ellenére, hogy a sajtóban olyan hírek jelentek meg, melyek szerint 1.000 tűzoltó veszíti el a munkáját.

Hirdetés