Az erdélyi bank felfalta a sógorokat

Most már biztos: a Transilvania Bank megvásárolta az osztrák Volksbank romániai leányvállalatát.
Hirdetés

A fúzió szándékát 2014. decemberében jelentették be, a folyamat most érkezett a végéhez. A vételárat a felek azóta sem hozták nyilvánosságra.

A tranzakció és a fúzió nyomán a kolozsvári alapítású Banca Transilvania ügyfeleinek száma 2,2 millióra nőtt, amelynek mintegy 10 százalékát a Volksbank ügyfelei képezik. A banknak 7300 alkalmazottja van, ebből 400-at a Volksbanktól vettek át. A tranzakció tavaly áprilisban zárult le.

A román üzletemberek által alapított Banca Transilvania a harmadik legnagyobb bank Romániában, az osztrák Erste tulajdonában levő BCR és a francia Societe Generale romániai leánybankja, a BRD után.

A Banca Transilvania azért vásárolta meg a Volksbankot, mert fel szeretné tornázni magát a második helyre. Szeptember végén a Banca Transilvania aktívái elérték a 39,39 milliárd lejt, a BRD-éi a 47,6 milliárd lejt. A Banca Transilvania a legnagyobb román banknak számít, ugyanis a többségi részvénycsomagját román magán- és jogi személyek birtokolják.

Tavaly novemberben lezárult egy másik bankfúzió is, miután az OTP Bank Románia megvásárolta a portugál Banco Comercial Portugues romániai leányvállalatát, a Millennium Bankot.

Hirdetés