Már Marosvásárhelyen is tüntettek Beke Istvánért

És a magyarellenes hatósági túlkapások ellen.
Hirdetés

Immár Marosvásárhelyen is tüntettek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba helyezett kézdivásárhelyi vezetője, Beke István Attila szabadon bocsátása mellett: a HVIM és az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobra előtt szervezett tiltakozó megmozdulást vasárnap délután.

A rendezvényen mintegy 30-an vettek részt. Bekét december elsején vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen. Ehhez képest csupán petárdákat találtak az otthonában.

Szabó Nándor, a HVIM marosvásárhelyi szervezetének képviselője és Szűcs Péter, az EMI országos alelnöke tiltakozásukat fejezték ki, amiért szerintük „kitalált vádak” alapján helyezték vád alá Beke Istvánt, ugyanakkor nem biztosítanak neki megfelelő jogvédelmet. Továbbá hangot adtak annak is, hogy

„Romániában még mindig másodrangú polgároknak tekintenek, nem adják meg jogainkat, nem használhatjuk zavartalanul anyanyelvünket, nemzeti szimbólumainkat, és koholt vádak alapján indítanak eljárást nemcsak Beke István, hanem mások ellen is, csak azért, hogy szítsák az etnikai ellentéteket. Olyan országban élünk, ahol a hatóságok kényük-kedvük szerint hurcolnak meg embereket nemzeti hovatartozásuk miatt. A háttérben a kommunizmusból ismert szekuritáté utódai állnak” – mondta többek között az EMI alelnöke.
 

Hirdetés