Belviszályok odázzák a katalán függetlenséget

Artus Mas leendő elnök személye megosztja a katalán pártokat.
Hirdetés

Katalóniában tovább húzódik a döntés Artur Mas eddigi elnök újraválasztásáról; a baloldali nacionalista Népi Egység (CUP) nevű párt vasárnapi közgyűlésén ugyanannyian szavaztak arra, hogy támogassák a politikust, mint amennyien elutasították azt, ezért január másodikára halasztották a döntést.

A Népi Egység több mint 3000 küldöttje reggel 9 órakor kezdte a megbeszélést zárt ajtók mögött, és nap közben háromszor tartott titkos szavazást. Az utolsó voksolás nem sokkal este 9 óra előtt nyilvánosságra hozott eredménye döntetlen lett 1515 igen és 1515 nem szavazattal. Emiatt a párt vezetése úgy döntött: január 2-ra halasztja a döntést.

Katalóniában a szeptember 27-i parlamenti választásokon győztes, a katalán függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelölte újra a posztra a 2010 óta hatalmon lévő elnököt. Csakhogy megválasztásához nincs elég képviselőjük a törvényhozásban, és a többi parlamenti párt közül egy sem támogatja Artur Mast.

A Junts pel Sí mellett a Népi Egység a katalán parlament másik olyan pártja, amely támogatja a régió Spanyolországtól való elszakadását. Ugyanakkor következetesen elutasítja a szintén függetlenség párti Artur Mas újraválasztását korábbi megszorító és privatizációs intézkedései, valamint a pártja körül kirobbant korrupciós botrányok miatt.

Ennek ellenére a pártok között hónapok óta zajlanak a tárgyalások, mivel közös céljuk, hogy Spanyolországtól elszakadjon és köztársasággá alakuljon Katalónia.

A Junts pel Sí ezért kedden egy megállapodás tervezetet hozott nyilvánosságra, amelyben több, a Népi Egység számára fontos elképzelést foglalt bele, ezzel engedményeket téve a pártnak Artur Mas támogatásáért cserébe. A javaslat lényeges eleme, hogy

Hirdetés

Artur Mas nem egyedül töltené be az elnöki posztot, hanem parlamenti megválasztását követően létrehoznának egy négyfős, úgynevezett elnöki kart, amelynek megbízatása 18 hónapra, az átmenet idejére szólna, vagyis amíg Katalónia kiválik Spanyolországból és létrejön a független köztársaság.

A 63 oldalas tervezet tartalmazza továbbá a függetlenséghez vezető „menetrendet”, és egy 270 millió euró értékű szociális intézkedéscsomagot is, benne olyan elemekkel, mint a kilakoltatások megállítása, a gyermekszegénység elleni harc, és az energiaszükségletek csökkentése.

Amennyiben a Népi Egység végül nem támogatja Artur Mast, a Junts pel Sínek egy hete lesz arra, hogy új jelöltet javasoljon és fogadtasson el az elnöki posztra. Ezt a lehetőséget eddig kizártnak tartották.

A törvények értelmében január 10-ig meg kell választani Katalónia új elnökét, ha ez nem sikerül, meg kell ismételni a katalán parlamenti választásokat.
 

Hirdetés