2015 leghülyébb megvesztegetéseinek toplistája

Talán mégsem véletlen, hogy annyi vicc született a román rendőrökről (is). Ilyen gagyi jattok miatt kockáztatni a bilincset... megáll az ész!
Hirdetés

A rendőröknek éppen azért van több ezer lejes fizetésük, hogy ellenálljanak a korrupció csábításának. Ennek ellenére nevetséges dolgokért adták el a becsületüket. Ez történt néhány rendőrségi (és más) tiszttel is, akik nevetséges dolgokért ejtettek foltot az egyenruhájukon.

Hét kiló birka, 45 kiló kutyakaja

A nevetséges megvesztegetések korrupt kollégákat nagy előnnyel leköröző „bajnoka” a Teleorman Megyei Közúti Rendőrség vezetője, Dănuţ Dobre felügyelő. A november 19-én befolyással üzérkedés, megvesztegetés elfogadása, bűnsegédlet és hivatallal való visszaélésben vállalt cinkosság vádjával letartóztatott Dobre felügyelő semmit sem „szalasztott el”. A rendőr finnyáskodás nélkül szinte bármit elfogadott azoktól, akiknek segített megkerülni a törvényt: szárított húst, pálinkát, de még puliszkát és kutyaeledelt is.

A DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) ügyészei azzal vádolták meg Dănuţ Dobre felügyelőt, hogy megvesztegetéseket fogadott el azért, hogy egyesek könnyebben jussanak jogosítványhoz vagy enyhébb bírságokat kapjanak a közúti rendőröktől. Az ügyészek néhány példát is megemlítenek az előzetes letartóztatással kapcsolatos jelentésben.

A felügyelő július 10-én arra kérte egyik beosztottját, szabjon ki enyhébb bírságot egy gyorshajtóra. Ez a személy, akiért Dănuţ Dobre közbenjárt, szeptember 8-án, az alexandriai stadion közelében találkozott vele és nagyjából hét kilónyi szárított birkahúst adott neki, melynek értékét a „megvesztegető 140 lejre becsülte”.

Dobre felügyelő 2015. július 21-én megígérte egy férfinak, hogy segíteni fog a fiának átmenni a járművezetői vizsga gyakorlati részén. Ezért aztán a Teleorman Megyei Közúti Rendőrség különféle javakat kapott, többek között mintegy 45 kg kutyaeledelt is.

A nyomozók szerint a tiszt a Közúti Rendőrség épületében két csirkét és egy puliszkát is kapott Ilie Ivanceától, miután beosztottjainál közbenjárt, hogy ne bírságolják meg Ivancea egyik barátját.

Az idézett források szerint Dănuţ Dobre júliusban meggyőzött két tisztet a Jogosítvány és Jármű-nyilvántartási Közösségi Közszolgálat Jogosítvány és Vizsgáztatási Részlegétől, hogy egy másik férfit engedjenek át a „C” és „E” kategóriájú jogosítványok megszerzéséért tartott vizsgán. Ezért az illető július 31-én pénzt és két liter pálinkát adott Dobrénak, méghozzá az irodájában.

Három hal, yo-ho-ho, meg egy üveg whisky

A DNA szintén 2015 novemberében kezdett el figyelni három határőrt, köztük a Gyurgyevói (Giurgiu) Határrendőrség vezetőjét és a Calafati Határrendőrség helyettes vezetőjét. Őket azzal vádolták, hogy ez utóbbi érdekében „formális közigazgatási eljárást folytattak le”, amiért három halat és egy üveg whiskyt kaptak.

Az ügyészek szerint Costel Simion, a Calafati Határrendőrségi Őrs helyettes vezetőjeként azt kérte Ionuţ Damiantól, a Gyurgyevói Határrendőrségi Területi Felügyelőség Határforgalom-ellenőrzési Szolgálatának vezetőjétől, hogy a szabályzattal ellentétesen lássa el a Calafati Határrendőrségi Őrsön dolgozó Ovidiu Cotoi rendőrközeg (Simion Costel beosztottja) szolgálati tevékenységének ellenőrzésével kapcsolatos szolgálati feladatait, abban az értelemben, hogy a közigazgatási vizsgálat csak formális legyen, ahogy az meg is történt.

A kérdéses „vizsgálat” nyomán Ovidiu Florinel Cotoi jelképes büntetést kapott, „holott az általa elkövetett tettek súlyossága jelentős volt”. Costel Simion november 11-én azt kérte Cotoi rendőrközegtől, hogy a Ionuţ Damian iránti hálája kifejezéseként adjon egy kis „figyelmességet” a Gyurgyevói Határrendőrségi Területi Felügyelőség Határforgalom-ellenőrzési Szolgálat vezetőjének.

Hirdetés

„Simion Costel gyanúsított azt kérte Cotoi Ovidiu Florinel gyanúsítottól, hogy adjon át neki élelmiszertermékeket (halakat), melyeket aztán ő tervezett továbbadni a főnöküknek, amivel a rendőrközeg egyetértett. Ugyanakkor ez utóbbi a három hallal együtt egy 0,7 literes üveg whiskyt is átadott Simion Costel gyanúsítottnak”, mutat még rá a DNA.

Bor, ásványvíz és 15 sült

Mirel Mişu Mindinică főfelügyelő a bukaresti 11. sz. rendőrőrsről azzal vált híressé kollégái körében, hogy egy általa kivizsgált tolvajtól 200 lejt, egy rekesz bort, egy rekesz ásványvizet és 15 sültet kapott. Mindinică ezért cserébe azt ígérte, hogy kedvezően oldja meg az ügyét.

A taxis foglalkozású tolvaj átadta a bort és az ásványvizet a tisztnek, de aztán feldobta őt a DNA-s ügyészeknél. A nyomozók 2015. november 11-én megszervezték a korrupt rendőr tettenérését. Az ügyészek által hang- és képfelvevő eszközökkel „kibélelt” feljelentő találkozott Mişu Mindinicăval és lefilmezte, miközben a bűnvádi ügye tisztára mosásának áráról alkudozott vele: 200 lej, ami a rendőr által kért 15 sült ellenértéke volt.

Mirel Mindinică főfelügyelőt a Bukaresti Törvényszék megvesztegetésért helyezte előzetes letartóztatásba, amit a Bukaresti Táblabíróság, a fellebbezés elutasításával, november 19-én hatályban hagyott.

Egy levágott birka

Karácsonkőn (Piatra Neamţ) is volt egy szokatlan megvesztegetési ügy. Ioan Catană, a Neamț Megyei Rendőr-felügyelőség Előzetes Letartóztatási Központjának vezetőjére a korrupcióellenes ügyészek 2015 márciusában azért figyeltek fel, mert két részletben 900 eurót, egy levágott birkát és 300 lej értékben élelmiszereket fogadott el.

A DNA-ügyészek állítása szerint Ioan Catană 2014 novemberében egy asszonytól, a későbbi feljelentőtől, 500 eurót és egy levágott birkát kért és kapott azért, hogy ez utóbbi férje, aki a Neamț megyei rendőrség fogdájában volt előzetes letartóztatásban, különleges bánásmódban részesüljön a bíróság által elrendelt eljárás alatt.

Ugyanebben az időszakban Vasile Brînzei, az Előzetes Letartóztatási Központ váltásvezetője állítólag összesen 400 lejt és 90 lej értékű élelmiszert kapott ugyanattól a személytől azért, hogy szolgálati kötelezettségeit megszegve elősegítse az asszony és a férje közötti kommunikációt.

„Ioan Catană gyanúsított 2015. március 6-án, 18-án és 24-én összesen 400 eurót és összesen 300 lej értékű élelmiszert kapott ugyanattól a feljelentő személytől, hogy szolgálatai hatáskörei alapján, valamint azok megsértésével biztosítson kedvezőbb fogva tartási körülményeket a feljelentő férjének és tegye lehetővé üzenetek átadását más személyeknek. Vasile Brînzei gyanúsított 2015. március 12-én és 16-án összesen 150 lejt kapott ugyanettől a feljelentőtől azért, hogy szolgálati kötelezettségei megszegésével elősegítse kommunikálását a Központban előzetes letartóztatásban lévő férjével, a törvényes szabályok megsértésével adjon át élelmiszereket a letartóztatott személynek és megtudakolja, mit nyilatkozott egy másik személy az igazságszolgáltatási szervek előtt”, állították a bákói (Bacău) DNA nyomozói.

Hirdetés