Szerb háborús bűnöst adott ki Románia

A boszniai férfit még novemberben vették őrizetbe.
Hirdetés

Háborús bűnökkel gyanúsított boszniai szerb férfit adott ki csütörtökön reggel Románia a boszniai hatóságoknak a bukaresti Henri Coandă repülőtéren.

A szerb és bosnyák állampolgársággal rendelkező boszniai szerb férfi ellen Szarajevóban adtak ki nemzetközi körözést, mivel a gyanú szerint a nemzetközi szerződéseket, különösen a civil lakosság védelmére vonatkozó genfi egyezményt áthágva, a hadsereg tagjaként, más személyekkel együtt bosnyákokat gyilkolt meg, illetve erőszakos bánásmódot alkalmazott  foglyokkal szemben egy koncentrációs táborban, ahol kényszermunkára fogták az ott őrzött bosnyákokat.

A férfit még november elsején vették őrizetbe Temes megyében, Nagyszentmiklós térségében. Szerb útlevéllel igazolta magát, és saját bevallása szerint Magyarországon keresztül Németországba próbált eljutni. Románia területére minden bizonnyal illegálisan lépett be. A hatóságok bevezették a férfi adatait a nyilvántartásba, ezt követően pedig kiderült: a Grozdan Szavics nevű férfit 1995 óta körözik Bosznia-Hercegovinában elkövetett háborús bűnök miatt. Ezt követően őrizetbe vették.
 

Hirdetés