A DNA juttat magyart a vásárhelyi polgármesteri székbe?

A PNL friss szabályai miatt Dorin Florea akkor sem indulhat újabb mandátumért, ha nem ítélik el addig.
Hirdetés

Növelheti a magyar összefogás jelöltjének, Soós Zoltánnak az esélyét a jövő évi marosvásárhelyi polgármester-választáson az, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a negyedik mandátumát töltő Dorin Florea jelenlegi polgármester ellen – állítja csütörtöki számában a Krónika című napilap.

 
A lap a városvezető pártjában, a jobboldali Nemzeti Liberális Pártban (PNL) elnökhelyettesi tisztséget betöltő Marian Petrache nyilatkozatára alapozza állítását, aki úgy vélekedett: a PNL feddhetetlenségi szabályai értelmében 
 

Florea nem indulhat a párt színeiben újabb mandátumért .

A PNL múlt héten elfogadott feddhetetlenségi kritériumai szerint nem indulhat a 2016-os önkormányzati megmérettetésen a párt színeiben az a politikus, akit jogerősen elítéltek korrupciós, erőszakos vagy szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt. 
 
Hasonlóképpen nem lehet a párt jelöltje, aki ellen csúszópénz elfogadása vagy adása miatt bűnvádi eljárás indult, illetve aki ellen szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt vádat emeltek.
 
A DNA szerdán hivatali visszaélés miatt állította bíróság elé Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert, akinek a helyi futballklub önkormányzati finanszírozását róják fel. Floreát – aki Petrachehez hasonlóan a PNL 13 elnökhelyettesének egyike – a Krónikának nem sikerült megszólaltatnia. Hozzá hasonló helyzetbe került Marosvásárhely szintén liberális párti alpolgármestere, a városvezető bizalmasának számító Claudiu Maior is, akit ugyancsak hivatali visszaélés miatt állított bíróság elé a DNA, tehát rá ugyanúgy vonatkoznak a PNL szabályai.
 

Értékesebb az összefogás

Amennyiben a két politikus jövőre valóban nem indul önkormányzati tisztségért, felértékelődik a három magyar párt marosvásárhelyi összefogása – írta a Krónika. Az októberi előválasztáson Soós Zoltán városi tanácsos lett a marosvásárhelyi magyarok közös polgármesterjelöltje.

Romániában 2016 tavaszán rendeznek önkormányzati választásokat. A polgármestereket a tavaly elfogadott törvény szerint egyfordulós rendszerben választják meg. Marosvásárhelyen általában etnikai alapon szavaznak az emberek, így a kisebbségi magyarság jelöltje is győzhet, ha a román voksok megoszlanak több jelölt között. 
 
Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a rendszerváltozás és az 1990-es – kivándorlási hullámot eredményező – etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság. 
 
A város élére 2000-ben választottak először román polgármestert az azóta is tisztségben lévő Dorin Florea személyében.
 

Hirdetés