Adták-vették a jogosítványokat Bukarestben

Több száz eurót kóstált a sikeres gépjárművezetői vizsga.
Hirdetés

Nem kispályás jogsimaffiát kapcsolt le a bukaresti törvényszéki ügyészség a román fővárosban: az érintettek úgy adták-vették a gépjárművezetői engedélyeket, mintha csak egy zsák krumpliról lett volna szó a piacon.

Az ügyészség szerdán húsz személyt, köztük hat rendőrt vett őrizetbe. Az ügyben összesen 87 személy ellen zajlik eljárás kenőpénz elfogadása, vesztegetés illetve befolyással üzérkedés miatt. Az érintettek között tíz, a jogosítványért folyamodók vizsgáztatásával foglalkozó rendőr, harminc gépjárművezető-oktató és negyven tanuló vezető van, a többi érintett közvetítőként tevékenykedett.

A vesztegetést rendszerint a gépjárművezető-oktatók kezdeményezték: felajánlották a tanulóknak, hogy kenőpénz fejében megkönnyítik számukra a jogosítvány megszerzését. A 250 és 350 euró közötti összeget ők vették át a tanuló vezetőtől, vagy annak hozzátartozóitól a vizsga előtt vagy az után.

A vizsga előtt vagy az érintett oktató, vagy egy kollégája jelezte a korrupt vizsgáztató rendőrnek, kik a „kedvezményezett” vizsgázók. A sikeres vizsgát követően az oktató vagy a közvetítő átadta a kialkudott összeget a rendőrnek.

A kenőpénzből a rendőrök 150 és 200 euró közötti összeget kaptak, a többi az oktatóknak és a közvetítőknek járt.
 

Hirdetés