Felgyújtják a Colectiv klubot

Ellenőrzötten, igazságügyi kísérlet és szakértői vélemény megalapozása céljából.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: Nem a klubot gyújtják fel, hanem egy olyan laboratóriumban végzik el a kísérletet, amelyet a Colectiv klubhoz nagyon hasonlóan rendeznek be – helyesbít a Mediafax.

Az eredeti hír:

Szerdán felgyújtják a bukaresti Colectiv klubot. Egész pontosan a petrozsényi az Országos Kutatási és Fejlesztési Intézet a Bányabiztonságért és Robbanásvédelemért (INSEMEX) fogja felgyújtani ellenőrzött körülmények között – irja a Mediafax hírügynökség igazságügyi forrásokra hivatkozva.

A kísérlettel utolsó szakaszába lépett az INSEMEX szakértői véleményének elkészítése, amely azt a bírósági ügyet fogja megalapozni, amelyet az ügyészek emberölés és súlyos testi sértés vádjával indítottak a klubtulajdonosok ellen. A Colectiv október 30-án késő este gyulladt ki a Goodbye To Gravity zenekar koncertjén elsütött tűzijáték miatt, amely belobbantotta a gyúlékony hangszigetelő szivacsot. A helyszínen 26 személy hunyt el, azóta a kórházakban még 36-an; a 62. halálos áldozat épp ma reggel
 
A kísérleten az INSEMEX szakemberei, ügyészek, rendőrök és tűzoltók lesznek jelen, és arról kívánnak megbizonyosodni, hogy valóban a szakszerűtlenül felszerelt tűzijáték gyújtotta-e meg a hangszigetelő szivacsot. Ezért a szórakozóhelyen részben helyreállítják a koncert estéjének körülményeit: ugyanazt a szivacsot és tűzijátékot szerelik fel, minél hasonlóbb bútorokkal rendezik be – mindezt a nyomozók által begyűjtött fényképek és videófelvételek alapján.
 
A klubtulajdonosokat állítólag ma hallgatták ki a hangszigetelő szivacs beszerzésével, a klub berendezésével kapcsolatban, illetve annak a konténernek az előszobaként való odahelyezésével kapcsolatban, amely gátolta a mentést.
 
A klub kigyulladása okozta halálesetek és sérülések kiváltotta felháborodás többnapos tüntetéssorozatban tetőzött, amelynek következményeként a kormány és Victor Ponta miniszterelnök lemondott, majd szakértői kormány alakult Dacian Cioloș vezetésével.

Hirdetés