DIICOT: 17 éves román dzsihadistát vettek őrizetbe

Dzsihadista propagandát folytatott – állítja a terrorelhárítás.
Hirdetés

Dzsihadista kötődések gyanúja miatt vett őrizetbe kedden a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) egy román állampolgárt. Az érintett egy mindössze 17 éves, craiovai illetőségű fiatal. A DIICOT szerint a fiú az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet külföldi tagjaival tartott kapcsolatot.

A DIICOT szerint az interneten folytatott dzsihadista propagandát: egyrészt az IÁ-t támogató tartalmakat, másrészt a terrorszervezet lefejezős videóit osztotta meg.

Az egyik helyi gimnáziumban tanuló, szerény családi háttérrel rendelkező Luigi Constantin Boicea lakásában dokumentumokat, dzsihadista propagandaanyagot, valamint számjtástechnikai eszközöket foglaltak le.

A fiú a Gazda Islamică (Iszlám Gazda) című blogon 2014-ben arab nyelven vallott arról, hogyan vált muzulmánná, ahol az iszlám vallás felvétele után kapott nevén mutatkozott be.

„A nevem Omár al-Farúk, 16 és fél éves vagyok. Ortodox kereszténynek születtem, és muzulmánná váltam, miután rátaláltam az igazságra” – olvasható a bejegyzésben. Közölte: egy Omar Hamadi nevű, románul jól beszélő ismerősétől hallott először a szíriai történésekről, ezt követően ásta bele magát a témába. Miután öthavi kutatás után rátalált egy videóra amelyen a Bassár al-Aszad elnökhöz hű szíriai hadsereg tettei voltak láthatók, – mint fogalmazott – rájött, hogy a kormányhadsereg nem az iszlámot képviseli, ezért elkezdett kutakodni a romániai muzulmánok után. Ekkor bukkant rá „nővérére”, Damian Mayára, aki három hónapig oktatta az iszlám hit alapjaira, ezt követően pedig a fiú át is tért. „Köszönöm Allahnak, hogy minden rosszal le tudtam állni, az alkohollal, a dohányzással és a drogokkal” – írta.

Arról is vallott, hogy édesapja – akitől anyja korábban elvált – gyakorlatilag kitagadta, miután tájékoztatta őt az áttéréséről, így azóta a nagyszüleinél él.

Hirdetés

Terveiről azt írta: miután betöltötte a 18. életévét, és befejezte a tanulmányait, a medinai Iszlám Egyetemre szeretne felvételizni, hogy mélyebben megismerkedjen a Koránnal és a muzulmán szent szövegekkel, és iszlám prédikátor legyen.

Nagyapja szerint a fiú, aki korábban nem viselkedett kortársaitól eltérő módon, az áttérést követően magába fordult, de az iszlám közösség összejöveteleiről mindig vidáman tért haza. A fiú miatt kétféle ételt kellett főzni, mivel nem volt hajlandó sertéshúst fogyasztani.
 

Ez az első alkalom Romániában, hogy román állampolgárt vesznek őrizetbe ilyen vádak miatt.
 

Hirdetés