Az amerikaiak már a Duna-deltában vannak

Persze csak egy Romániával és a Moldovai Köztársasággal közös hadgyakorlat erejéig. Közben a Dák Villám is újra lecsap.
Hirdetés

Amerikai, román és moldovai csapatok részvételével kezdődött NATO-hadgyakorlat hétfőn a Duna-deltában, illetve a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smârdan lőtéren.

A Delte erre az időszakra megtelik nehézfegyverzettel: az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Plantinum Lynx 16-2 fedőnevű közös taktikai és lövészeti gyakorlatra vasúton érkeztek például amerikai tankok, ágyúk Bulgáriából. A gyakorlaton – amely szárazföldi lövészetből és páncélos harci műveletekből áll – a Fekete-tengeri amerikai katonai jelenlétet rotációs rendszerben biztosító tengerészek és tengerészgyalogosok is részt vesznek.

Ugyanebben az időszakban – december 4. és 20. között – zajlik a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogălniceanu légi támaszponton és Aranyosgyéresen a Dacian Thunder 2015 amerikai-román közös légi hadgyakorlat második szakasza. Ennek keretében mintegy 200 román és 350 amerikai katona végez közös gyakorlatokat a román MiG-21 LanceR típusú harci repülőgépekkel és IAR-330-as helikopterekkel, valamint amerikai A-10-es csatarepülőkkel.
 
A Krím félsziget orosz elcsatolása után az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és rotációs katonai manővereket kezdett az Oroszországtól tartó keleti tagállamok – köztük Románia – területén a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából.
 
Romániában az év folyamán egymást érték a nemzetközi hadgyakorlatok, szeptemberben úgynevezett integrációs egységet (NFIU), december elsején pedig hadosztály-parancsnokságot avattak Bukarestben a NATO gyors reagálású erői számára. A tervek szerint még idén működőképessé válik az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai támaszpontja is.
 

Hirdetés