Mégis kapnak pénzt az ortodoxok

Azt hitték, tényleg meg lehet tenni Romániában, hogy beszüntetik az államegyház templomépítéseinek állami finanszírozását?
Hirdetés

Három napig sem tartott a romániai csoda: miután pénteken még az keltett általános meglepetést, hogy a kormány – szakítva az eddigi gyakorlattal – a jövő évi költségvetés tervezete szerint megvonja az államegyháznak tekintett, és akként is viselkedő ortodox egyház templomépítéseire szánt támogatást, vasárnap már fordult a kocka.

A kormány közleményt adott ki, amely szerint Dacian Cioloş miniszterelnök vasárnap reggel telefonbeszélgetést folytatott Daniel ortodox pátriárkával, akit biztosított arról, hogy a kormány biztosítani fogja a forrásokat „a fontos beruházási projektekre”, és a lehetőségekhez mérten támogatja az épülő templomok finanszírozását.

Vagyis úgy néz ki, mégsem áll fenn a veszély, hogy az ortodoxoknak az adófizetők pénze helyett más forrásokat kellene keresniük például a Bukarestben épülő Nemzet Megváltásának Katedrálisához, amely a tervek szerint 120 méter magas lesz, megépítéséhez pedig legkevesebb 200 millió euró szükséges.
 

Hirdetés