A kolozsvári közszállítási vállalat hajlandó a többnyelvűsítésre

A CTP pozitívan reagált a Musai-Muszáj javaslatára.
Hirdetés

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport talán nem is számított arra, hogy a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) ilyen gyorsan reagál a megkeresésükre – főként, hogy egy korábbi beadványukra október óta nem érkezett válasz. Mint arról beszámoltunk, a kolozsvári többnyelvűségért küzdő mozgalom ismételten levélben fordult a CTP-hez, a „méltányos nyelvi környezet” kialakítása és a teljes kolozsvári tömegközlekedés többnyelvűsítése érdekében.

A CTP jelezte: nyitottak a tárgyalásra. Liviu Neag, a vállalat vezetője a mozgalomnak elküldött üzenetében úgy fogalmazott: „a Kolozsvári Közszállítási Vállalat szem előtt tartja a a Musai-Muszáj által felvetett szempontokat és nyitott az együttműködésre a gyakorlatba ültetés kapcsán”. 

A Musai-Muszáj azt kérte, hogy „a magyar nyelv mellőzéséből származó közösségi feszültségek felszámolásának érdekében” román, magyar és angol nyelven jelenítsenek meg minden, a tömegközlekedésben használt közérdekű információt:
 
a) a tömegközlekedési járművek külső és belső feliratait;
b) a jegyinformációkról, az sms-rendszerű jegyvásárlásról tájékoztató feliratokat;
c) az általános utastájékoztató feliratokat;
d) a jegyautomaták külső feliratait;
e) a jegy- és bérletkiadó fülkéken található feliratokat;
f) a vonaljegyek és bérletek feliratait.
 
A CTP a Musai-Muszájnak elküldött válaszában úgy fogalmazott: pozitívan viszonyul az elküldött javaslatokhoz és nyitottak az együttműködésre a vállalatra vonatkozó – és a törvény által előírt – hatáskörök keretein belül. Az a), b) és c) pontokról viszont nem dönthet, mert azok a városi tanács hatáskörébe tartoznak. A d), az e) és az f) pontok gyakorlatba ültetésével kapcsolatban (a jegyautomaták külső feliratai, a jegy és bérletkiadó fülkéken található feliratok, a vonaljegyeken és bérleteken található feliratok többnyelvűsítése) viszont nyitott a tárgyalásra. A mozgalom üdvözli, hogy a jegyautomaták digitális kezelőfelülete magyarul is elérhető és – amint Liviu Neag levelében megerősítette – a vállalat honlapjának magyar változata rövid időn belül elkészül.

Hirdetés