Templomban vette át a csúszópénzt a politikus

Újabb nagykutyát fogott a DNA. Markó Attila is érintett az ügyben.
Hirdetés

Hatszázezer euró csúszópénzt vett át 2010-ben egy vállalkozótól Ioan Oltean PNL-képviselő, hogy közbenjárjon az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) egyik vezető tisztségviselőjénél egy több mint száz millió lejes kárpótlás ügyében – közölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Olteant csütörtökön kapcsolta le a DNA a bukaresti repülőtéren, majd három órán át kihallgatta. Ezután a DNA közölte, hogy a politikus ellen bűnvádi eljárás indult.

Ioan Oltean a kihallgatás után azt mondta a médiának, hogy nem is tudja, hol van az a Bukarest melletti templom, ahol a DNA szerint átvette a csúszópénzt.

A Beszterce-Naszód megyei Ioan Oltean a hajdani PD, majd a jelenleg a PNL-vel egyesült PDL egyik erős embere. Ő javasolta az ANRP kártérítéseket megítélő bizottságának élére Crinuţa Dumitreant, akit szintén őrizetbe vettek csütörtökön. Dumitrean egyébként szintén Besztercéről származik, korábban városi szépségkirálynő volt. A nő nyolc hónapos terhes.

Az ügynek, amelyben Oltean ellen eljárás folyik, több szereplője van. Az üzletember, akitől a gyanú szerint elfogadta a kenőpénzt, Mihai Rotaru, az Universitatea Craiova Sportklub részvényese, aki elérte, hogy egy sokszorosan túlértékelt, 61 négyzetméteres telekért ennek megfelelő összegű kárpótlást kapjon.

Az ügyben eljárás folyik egy másik parlamenti képviselő ellen is. Cătălin Florin Teodorescu tagja volt az ANPR értékfelmérő bizottságának, őt is kihallgatta csütörtökön a DNA.

A Rotarunak megítélt kárpótlás összege – mintegy 25 millió euró – az egynegyede az ANPR által 2011-ben összesen kifizetett kárpótlásoknak.

Hirdetés

A DNA más személyeket is őrizetbe vett, például Sergiu Diacomatut, az ANPR egykori alelnökét, Lăcrămioara Alexandrut, Rodica Constantinovici egykori igazságügyi államtitkárt, valamint Sergiu Negurici értékbecslőt.

Ugyanebben az ügyben érintett a Rotarunak a kárpótlást megítélő ANPR-bizottság tagjai is, köztük Markó Attila egykori RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Markó Attila egyébként néhány nap híján egy éve Magyarországon tartózkodik és egyelőre nem is kíván hazatérni, mivel nem tartja igazságosnak, hogy bűnvádi eljárások folyjanak ellene pusztán azért, mert tagja volt az ANPR kártérítéseket megítélő bizottságának. Markót egyébként tavaly novemberben három évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak a református egyház részére történt visszaszolgáltatása miatt.

Hirdetés