Észbontó: a korruptak tojnak a DNA-ra

Kövesi asszony a fejét fogja. Oké, ezek nem értik, hogy lopni csúnya dolog. De azt sem értik, hogy a börtön nem Hawaii?
Hirdetés

A DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi elismeri, nehezen tud magyarázatot találni arra, hogy a DNA utóbbi időben tapasztalható offenzívája ellenére a köztisztviselők és a tisztségviselők továbbra is elfogadnak megvesztegetést. De Laura Codruţa Kövesi úgy gondolja, hogy végül a DNA ügyészeinek mégis sikerül megváltoztatniuk a mentalitásokat.

Kövesi egy államtitkár példáját hozta fel, aki továbbra is elfogadott kenőpénzt, holott részt vett egy kollégája tettenérésén, tehát

tudta, hogy a korrupcióellenes ügyészek odafigyelnek

a minisztériumon belüli praktikákra.

„Annak ellenére, hogy minden évben voltak ilyenfajta bűncselekményekért kivizsgált, letartóztatott, elítélt személyek, még mindig elkövetnek ilyesmiket. Rendkívül nehéz magyarázatot találni, például egy államtitkár ügyében, hogy miért fogadott el továbbra is kenőpénzt, holott néhány hónappal azelőtt, hogy a DNA elfogta volna, részt vett egy kollégája tettenérésén, aki ugyanabban a minisztériumban dolgozott. Ennek ellenére azon kívül, hogy rejtetten végezte a dolgait, igyekezett kerülni a beszélgetést vagy a közvetlen találkozást a megvesztegetést felajánlókkal, nem gondolta úgy, hogy fel kellene hagynia a bűnözéssel”, mondta el a Digi24-ben a DNA főügyésze.

Az államtitkár esete

Hirdetés

Múlt héten az Egészségügyi Minisztérium egyik államtitkárát vették 24 órára őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Alin Ţucmeanut maszkosok vitték a minisztérium székházából a DNA-hoz, ahol nyolc órán keresztül hallgatták ki. Azzal vádolják, meg akart bundázni egy pályázatot, hogy azt egy sebész cége nyerje meg. A sebészt is letartóztatták.

A minisztériumi tettenérés

A korrupcióellenes ügyészek 2015. augusztus 27-én érték tetten Ela Mihaela Udreát, az Egészségügyi Minisztérium Gyógyszer- és Orvosi Műszerpolitikai Igazgatóság főnökét, akinél 2.000 lej kenőpénzt találtak. Mihaela Udreát a Bukaresti Bíróság öt év és négy hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte az ügyben, melyben azzal vádolták, hogy több személytől kapott kenőpénzt gyógyszertárak engedélyeztetéséért.

Hirdetés