A Deichmann tagadja a nemzetiségi diszkrimináció vádját

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásukban azt állítják, nem etnikai és nyelvhasználati okokból rúgták ki a szlovákiai magyar alkalmazottjukat.
Hirdetés

Nemrég landolt szerkesztőségi postaládánkban egy levél, amely a Deichmann Magyarország közleményét tartalmazza az állásából elbocsátott szlovákiai magyar nő ügyében. A trafik.sk és a somorja.sk felvidéki hírportálokra hivatkozva ugyanis megírtuk, hogy elbocsátották állásából egyik alkalmazottjukat, mert magyarul beszélt a – szintén magyar anyanyelvű – vásárlókkal (a szlovákokkal pedig természetesen szlovákul).

Az eset miatti tiltakozásként hamarosan Facebook-csoport is alakult, amely bojkottot hirdetett a cipőbolt-hálózat ellen. „Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sokan vagyunk, és megpróbálunk nyomást gyakorolni ez esetben a Deichmannra, hogy bocsássa el rasszista, magyargyűlölő menedzsereit, és vegye vissza a származása miatt kirúgott magyar hölgyet” – írják a közösség bemutatkozó szövegében. 

A Deichmann hivatalos közleménye szerint azonban nem felel meg a valóságnak, hogy nemzetiségi vagy nyelvhasználati okokból bocsátották volna el a hölgyet. Mint írják, üzleti és társadalmi értékeikkel teljes mértékben ellentétes bármiféle nyelvhasználatra, nemzetiségre, kulturális értékre vonatkozó diszkrimináció. Az alkalmazott munkaviszonya próbaidő alatt szűnt meg, az esetről viszont a személyes adatok védelme miatt nem mondhatnak többet, legfennebb akkor, ha az érintett és volt kollégái írásos beleegyezésüket adják ehhez.
 
Kiemelik, hogy a Deichmann 25 országban működő multikulturális szervezet, a vállalatcsoportban több mint 80 nemzetiségű munkatárssal dolgoznak együtt. Minden országban, régióban tiszteletben tartják a munkatársak kulturális, vallási meggyőződését, életmódját és nemzetiségi, etnikai hovatartozását is, és senkinek nem mondanak fel soha azért, mert egy bizonyos nyelvet beszél. 
 
„A Deichmann-nak nem csak társadalmi felelősségvállalása, de üzleti érdeke is, hogy helyi vásárlóinkkal a saját nyelvükön alakíthassunk ki minél szorosabb és őszintébb viszonyt. Ezért minden olyan munkavállaló nagy értéket hoz multikulturális csapatunkba, aki több nyelven is közvetíti a Deichmann termékeit, szolgáltatásait, értékeit, különösen az olyan többnemzetiségű régiókban, mint Szlovákia déli része” – zárul az állásfoglalás.

Hirdetés