Ma is fegyveresek őrzik Brüsszelt

Tíz embert letartóztattak. Zárva tartanak a mozik, múzeumok, bevásárlóközpontok. A metró sem közlekedik.
Hirdetés

Egyelőre marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint Brüsszel térségében – jelentette a belga válságközpont Twitter-üzenetére hivatkozva vasárnap délelőtt a Reuters hírügynökség. 

Előző nap Charles Michel belga miniszterelnök megerősítette, hogy a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.
 
Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.
 

A belga rendőrség őrizetbe vett tíz embert, 

akik a gyanú szerint a párizsihoz hasonló merényletsorozatra készültek Brüsszelben – írja az index.hu az Rtl.be-re hivatkozva. Állítólag Flandriában, és Brüsszel több pontján akartak egyszerre támadásokat végrehajtani, autójukban rengeteg fegyvert és robbanószert találtak Brüsszel közelében. 
 
A belga kormányt a biztonsági helyzetre vonatkozó tanácsokkal ellátó válságközpont utalt arra, hogy a legmagasabb, négyes fokozatú, a súlyos és azonnali veszélyre utaló terrorfenyegetettségi szint Brüsszel térségében egyelőre érvényben marad, míg az ország többi részén a terrorfenyegetettség szintje hármas fokozatú.
 
A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség további fenntartásának legfőbb oka az, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek.
 
A belga fővárosban az üzletek és bevásárlóközpontok továbbra is zárva tartanak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadnak látogatókat. A metró sem üzemel legalább vasárnap délutánig.
 

Az első számú körözött belga állampolgár, 

a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam, aki még szökésben van, a Skype internetes kommunikációs hálózaton arról beszélt egyik barátjával még a múlt héten, hogy Szíriába akar menekülni – írta a La Libre Belgique az amerikai ABC News hírtelevízióra hivatkozva. 
 
A beszélgetésben barátja segítségét kérte a szökés előkészítéséhez. Mivel az őt Párizsból kimenekítő barátai azt mondták a rendőrségnek, hogy vastag dzseki volt rajta, a hatóságok nem zárják ki, hogy a terrorista robbanómellényt visel.
 
Jan Jambon belga belügyminiszter vasárnap délután értékelő nyilatkozatban hozza nyilvánosságra a kormánytól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) legfrissebb helyzetelemzését.

Hirdetés