Régi festményeket raboltak egy olasz múzeumból

A bűnözők tudták, mit akarnak elvinni: Tintorettót, Bellinit, Mantegnát, Rubenst. A legértékesebbeket. 10-15 milliót kóstálnak.
Hirdetés

A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe, és értékes festményeket vittek el. Az első közlésekkel szemben nem tizenöt, hanem tizenhét képet loptak el. 

Egyes festményeket kiszedték a keretükből és összetekerték, másokat kerettel együtt vitték el. 
 
Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett álarcos, fegyveres rablók közül ketten a bejáratnál álló biztonsági embert arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.
 
A bűnözők ismerték a múzeumot és tudták, mit akarnak elvinni – közölte Flavio Tosi veronai polgármester, aki szerint a rablók megbízóknak dolgoztak.
 
Többek között Tintoretto öt művét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait vitték el: a tizenhét képből több remekműnek számít. A képeket a biztonsági ember gépkocsijával vitték el, majd erről egy másik autóba szálltak át.
 
A képrablókat az olasz csendőrség speciális műkincsvédelmi egysége keresi. A festmények teljes értéke 10-15 millió euró között mozog.

Hirdetés