Meghalt a párizsi merényletek még egy áldozata

130-ra nőtt a múlt pénteki terrorista akciók halálos áldozatainak száma.
Hirdetés

 Százharmincra emelkedett az egy héttel ezelőtti párizsi merényletek halálos áldozatainak száma – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken a szenátusban. A hivatalos adatok eddig 129 halálos áldozatról és 352 sebesültről szóltak. 

 
A miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a sérültek közül egy kórházban ápolt ember pénteken meghalt. „Még sokan küzdenek az életükért” – mondta a kormányfő.
 
A parlament alsóháza, a nemzetgyűlés csütörtökön jelentős többséggel megszavazta a javaslatot, amely alapján a kormány a rendkívüli állapotot november 26-tól február végéig hosszabbítaná meg. Az új törvényre azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabály szerint a rendkívüli állapot 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. Francois Hollande államfő november 14-én 0 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot 12 napra.
 

A rendkívüli állapot keretében 

a gyanús viselkedésre okot adó emberek ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendelhet el a belügyminisztérium, amely feloszlathat radikális eszméket hirdető csoportokat, bezárathat mecseteket.
 
A múlt pénteki támadássorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében eddig közel nyolcszáz helyen tartottak házkutatást a rendőrök, kilencven embert őrizetbe vettek és 157 embert házi őrizetbe helyeztek.
 
Tíz év után először pénteken kijárási tilalmat is elrendeltek egy francia városban, a 25 ezer lakosú Sensban az ország középső részén. Az intézkedést, amely este 10 óra és reggel 6 között a város egyik negyedének teljes lakosságára vonatkozik, azután rendelték el, hogy egy házkutatás során péntekre virradó éjjel fegyvereket és hamis személyi okmányokat találtak a negyed egyik lakásában.
 
A helyi prefektusok bizonyos helyeken és bizonyos időszakokban teljesen megtilthatják a gépkocsi- és gyalogos forgalmat, lezárhatnak egy teljes környéket. Erre utoljára a tíz évvel ezelőtti külvárosi zavargások idején volt példa néhány párizsi elővárosban.
 

Náluk kutakodtak

A bretagne-i régióhoz tartozó Brest városának mecsetében is házkutatás volt péntekre virradó éjjel. Ezen az imahelyen prédikál egy szalafista imám, Rachid Abou Houdeyfa, akinek radikális nézetei korábban vitákat váltottak ki a közösségi oldalakon.
 
A párizsi régió nyugati részén, Orne megyében pedig annak a francia dzsihadistának az unokahúgánál volt házkutatás, akinek a hangja hallható azon a felvételen, amelyben az Iszlám Állama dzsihadista szervezete magára vállalta a párizsi merényleteket. A nő lakásában és autójában több fegyvert is találták – közölte a helyi prefektúra.
 
Szerdán a Lyonhoz közeli Feyzin városában vádat emeltek egy férfi ellen radikális iszlamista mozgalom támogatása miatt, miután otthonában egy egész fegyverarzenált fedeztek fel, benne egyebek közt egy rakétavetővel. A normandiai Caen ügyészsége azt közölte pénteken, hogy egy 18 éves gimnazistát letartóztattak, amiért terrorizmus dicsőítő bejegyzéseket írt a Twitteren, az ügyet december 10-én tárgyalja a bíróság.
 

Közben folytatódtak a megemlékezések 

a merényletek áldozatainak emlékére. Péntek délelőtt Calais-ban az illegális migránstáborban mintegy száz migráns emlékezett meg csendben az egy héttel ezelőtt Párizsban megölt 130 áldozatról.
 
„Testvériek vagyunk Franciaországgal, megértjük a tragédiát, amit az itteniek átélnek, minket is az Iszlám Állam üldöz, ezért menekültünk el a hazánkból” – mondta a Le Monde című napilapnak a megemlékezést szervező 47 éves iraki kurd Ako. Este Párizs Montreuil nevű elővárosban lesz megemlékezés.
 
A zenei producerek szakszervezete pénteken azt közölte, hogy a terrortámadások óta, amelynek egyik helyszíne a Bataclan rendezvényterem volt, nyolcvan százalékkal visszaesett a párizsi koncertek látogatottsága.

Hirdetés