Kiszabadították a túszokat Maliban

27 halottat számoltak össze a helyszínen az ENSZ békefenntartói.
Hirdetés

Legalább 27 ember meghalt a pénteki túszdráma során Maliban, egy fővárosi luxushotelben. 170 embert, köztük sok külföldit ejtettek túszul reggel iszlamista fegyverek Bamakóban.

A volt francia gyarmat évek óta küzd az iszlamista felkelőkkel, a mai akciót az al-Kaida egy szövetségese, az ország északi részén ténykedő Al Mourabiton csoport vállalta magára egy tweetben – írja a Reuters hírügynökség.
 
A túszdrámának késő délután vetettek véget azzal, hogy a biztonsági erők megostromolták a szállodát, és legalább két fegyveressel végeztek. Az akcióban a mali különleges erők mellett részt vettek francia és amerikai különleges erők is.
 
A helyszínen ENSZ-békefenntartók 12 holttestet láttak a szálloda alagsorában és 15-öt a második emeleten. A túszejtők hétemeletes szálló legfelső emeletén barikádozták el magukat. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a különleges erők minden túszejtőt megöltek volna. 
 
A fegyveresek reggel hétkor törték át a szálloda biztonsági rendszerét, Allah Akbart kiabáltak, miközben sortüzet nyitottak.
 
A halálos áldozatok között van egy belgiumi regionális parlamenti képviselő. 
 
Állítólag néhány túszt elengedtek, ha tudtak idézeni a Koránból. Volt, akit a biztonsági erők menekítettek ki, volt, aki saját maga tudott megszökni a túszejtők elől.

Hirdetés