Párizsi merényletek: még nem tudni, meghalt-e a főszervező

Egyes értesülések szerint a szerdai rajtaütésben megölték. A hatóságok azonban ezt még nem erősítették meg.
Hirdetés

Bár egyes források saját értesülésre hivatkozva arról számoltak be, hogy a szerda hajlani rendőrségi rajtaütésben meghalt Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti párizsi merényletek feltételezett szervezője, ezt a francia ügyészség nem erősítette meg.
Abaaoud és Salah Abdeslam, a szökésben lévő és körözés alatt álló merénylő nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között – közölte szerdán este Francois Molins illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy azt még nem tudjuk, hogy a rajtaütés halálos áldozatai között van-e, mert őket még nem azonosították.

Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a hét órás rajtaütés során, hét férfit és egy nőt. A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva – további részletek közlése nélkül – azt jelentette, hogy Abaaoud halott. A francia hírportáloknak és televízióknak ezt nem tudták megerősíteni rendőrségi források.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Az i-Télé hírtelevízó szerint ő Abaaoud unokatestvére. A hírcsatorna úgy tudja, hogy a rendőrök a törmelékek között egy harmadik feltételezett merénylő holttestét is megtalálták.
Francois Molins ügyész annyit mondott, hogy nem tudja egyelőre megmondani, hogy hány ember halt meg. 

A lakásban előállított három embert sem tudták eddig azonosítani a rendőrök. „Azonosításuk még folyamatban” – mondta az ügyész, de azt jelezte, hogy sem Abaaoud, sem Abdeslam nincs a letartóztatottak között.

Az ügyész megerősítette, hogy az akció célpontja a 129 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt, aki Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet. 

Hirdetés

Francois Molins szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet számos Európában végrehajtott terrorcselekményének vagy merénylettervének a kitervelője. Az ügyész megerősítette, hogy a Bataclan koncertterembe behatolt terrorkommandó egyik öngyilkos merénylőjének egy szemetesben megtalált telefonján talált utolsó SMS vezetett nyomra. Az üzenet címzettje abban a lakásban tartózkodott, ahova a kommandósok hajnalban betörtek.  

Az ügyész azt is elmondta, hogy „minden jel arra utal”, hogy a csoport újabb merényletre készült. A France2 közszolgálati televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a La Défense üzleti negyed vagy a Roissy Charles de Gaulle repülőtér volt az újabb célpont, de erről az ügyész nem közölt részleteket.

Az ügyész elmondta, hogy a hét óráig tartó rendőri akció nagyon nehéz volt. A lakás ajtaja golyóálló volt, s amíg azt a kommandósok kinyitották, a terroristák fel tudtak készülni az ellentámadásra. A rendőrök mintegy 5 ezer töltényt lőttek ki, öt rendőr könnyebben megsérült.
 

Hirdetés