Felrobbantották az orosz gépet Egyiptom felett

Ezt most már az oroszok hivatalosan is elismerik, és terrorcselekménnyé nyilvánították.
Hirdetés

Terrorcselekmény okozta a Sínai-félszigeten október végén lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg – közölte Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elnöke Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy ez terrorcselekmény volt – fogalmazott Bortnyikov az Index szerint a katasztrófa vizsgálatának eredményeiről tartott, Vlagyimir Putyin elnökletével zajló moszkvai tanácskozáson.
 
A szakértők az utasok poggyászainak és a géproncsok elemzésekor robbanóanyag nyomaira bukkantak, ami arról tanúskodik, hogy pokolgép robbant a gép fedélzetén, aminek következtében a repülő a levegőben darabjaira hullott szét
– tette hozzá Alekszandr Bortnyikov.
 
Egy héttel az orosz gép tragédiája előtt az amerikai és a brit titkosszolgálat figyelmeztette az egyiptomi járatokat fenntartó légitársaságok pilótáit, hogy ne repüljenek hosszasan 25 ezer lábnál (7620 méter) mélyebben, Sarm-es-Sejk felé tartó útjukon a Sínai-félsziget felett, mert tartani lehet attól, hogy az Iszlám Államnak vannak olyan fegyverei, amelyekkel ilyen magasságban már veszélyt jelenthetnek a gépekre – írja az Index.
 
Bortnyikov mostani bejelentése után Putyin arra utasította az orosz titkosszolgálatot, hogy kutassa fel a terrortámadás elkövetőit. Ráadásul az FSZB 50 millió dollárt ajánlott fel annak, aki olyan információkat ad, amelyek elvezetnek a tettesekhez. Putyin ugyanakkor arra is parancsot adott, hogy az orosz hadsereg fokozza légicsapásait Szíriában.
 
Október 31-én egy orosz utasszállító repülőgép 224 utassal a fedélzetén lezuhant Egyiptomban. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy valaki bombát vitt a fedélzetre, ami már a levegőben darabjaira szakította a gépet. A sarm-es-sejki repülőtéren dolgozók névtelenül azt nyilatkozták az AP hírügynökségnek, hogy komoly biztonsági hiányosságok voltak a reptéren. Gyakran nem működött a csomagokat átvilágító berendezés, de ha működött is, akár 10 euróért bárki megúszhatta az ellenőrzést.
 
A Reuters úgy tudja, hogy kedden őrizetbe vették a reptér két dolgozóját, akik a gyanú szerint segítettek feljuttatni a robbanószerkezetet a gép fedélzetére. Az üggyel kapcsolatban összesen 17 embert tartanak őrizetben.

Hirdetés