Román hagyományos termék a kürtőskalács?

Legalább is így szeretné levédetni az alakuló kormány kiszemelt agrárminisztere, Achim Irimescu.
Hirdetés

Meghallgatta hétfőn a parlament két házának mezőgazdasági bizottsága az alakuló Cioloș-kormány mezőgazdasági miniszterét, Achim Irimescut. A több mint egyórás meghallgatás után a szakbizottságok 40 tagja egyhangúlag hagyta jóvá, hogy Irimescu megkaphassa a tisztséget.

Irimescu többek között elmondta, román hagyományos termékként szeretné bejegyeztetni Brüsszelben a kürtőskalácsot, a szebeni szalámit, a libánfalvi telemeát (sóstúrót) és a füstölt pettyes busát. 
 
A kürtőskalács esetében már most borítékolunk egy parázs román-magyar vitát. A tipikus erdélyi termékről az erdélyi magyar szakmai szervezetek szeretnék eldönteni, hogy bevegyék-e a Hungarikumok Gyűjteményébe. 
 
A Maros megyei Libánfalváról származtatott telemeát már tavaly sikerült az EU-val elismertetni védett nevű romániai termékként, írja egy hazai agrárportál, másodikként a topoloveni-i szilvalekvár után. A Digi24 hírtévé honlapja szerint viszont mégsem szerezte meg a termék az összes jóváhagyást, többek között a görögök óvása miatt: azt állítják, már maga a telemea szó is görög eredetű. A román szótárak szerint viszont török eredetű. 
 
A barcasági füstölt busa romániai levédése ellen pedig a brüsszeli hivatalnokok azt hozták fel, amit horgász kollégánktól, Fall Sándortól is megtudtunk: a pettyes busa betelepített kínai tenyészhal. A szebeni szalámi olasz, magyar, spanyol stb. konkurrenciáiba már bele sem merünk gondolni.
 
Egyébként épp a halászatot emelte ki alulteljesítőként Irimescu, amikor ma az agrárszektor uniós pénzlehívási kapacitásáról beszélt. Szerinte túlbonyolított az uniós támogatások megpályázása, úgy véli, a romániai gazdáktól több engedélyt, űrlapot, iratot kérnek, mint az EU más tagállamainak gazdáitól.
 
Problémásnak nevezte a hazai öntözőrendszert, szerinte itt a gondokat komplex módon kell megközelíteni, pozitív példaként Törökország szolgálhat. Az is gond szerinte, hogy míg tízezer állatorvos tevékenykedik, addig növényegészségügyi felügyelőből mindössze négyszáz.
 
Achim Irimescu 2012-2014 között államtitkár volt a mezőgazdasági minisztériumban, azóta Románia képviselője a brüsszeli mezőgazdasági szakbizottságban, Románia állandó brüsszeli képviseletének tanácsosa.
 

A ma meghallgatott miniszterjelöltek közül senkit sem szavaztak le a parlamenti szakbizottságokban.

Hirdetés