Egyelőre a Hintz-házban marad a Kincses Kolozsvár

De vajon megvásárolja-e a városháza a gyógyszerésztörténeti múzeumnak otthont adó helyiségeket Kolozsvár első patikájának épületében?
Hirdetés

Pár napja írtunk arról, hogy a tulajdonosok eladják Kolozsvár első patikájának épületét, melynek földszintjén a gyógyszerésztörténeti múzeum működik, emeletén pedig a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület székhelye található.

A román sajtó megkongatta a vészharangot, miután a múzeum a múlt hét folyamán egy kilakoltatási felszólítást kapott, hogy tíz napon belül költözzön ki az épületből. A polgármesteri hivatal a költözés sürgősségére való tekintettel, átmeneti jelleggel előkészített egy ingatlant a Deák Ferenc (Eroilor) utcában, de egyelőre nincs hír arról, hogy a költözésre szükség lenne. A múzeum igazgatója mindenesetre felháborodásának adott hangot: egy olyan intézmény költöztetésére, mely többszáz éves műtárgyakkal rendelkezik, legalább fél évet, és nem tíz napot kell szánni.

A polgármesteri hivatal szeretné megvásárolni azt a lakrészt, amelyben a múzeum található, de konkrét egyezség még nem született, vagy legalább is erről még nem tudunk.

Megkérdeztük Gergely Balázst, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökét, hogy mi a helyzet az általuk bérelt emeleti irodákkal. Elmondta: jelen állás szerint nem kell kiköltözzön az egyesület. Amikor körülbelül két évvel ezelőtt kibérelték az ingatlan emeletén található három és fél szobát, tudták, hogy a család tervei között szerepel az értékesítés. A szerződést úgy kötötték meg, hogy az bármikor felbontható.

Hirdetés

A Hintz család kedvezményes áron bocsátotta rendelkezésükre az emeletet, amit az egyesület támogatók segítségével felújíttatott. Remélik, akkor is maradhatnak, ha sikerül eladni az épületet. Gergely Balázs szerint az új tulajdonosnak komoly összeget kell befektetnie az ingatlan felújítására, főleg a sajátos tetőszerkezet lecserélésére, mely jelen állapotában előbb-utóbb balesetveszélyessé válik.

A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke azt is elmondta, az örökösökkel folytatott beszélgetésekből tudja: ők is azt szeretnék, hogy a múzeum maradjon az ingatlanban, és reményét fejezte ki, hogy sikerül megegyezniük a városházával. Kíváncsian várják a fejleményeket, mint ahogy mi is is.

Hirdetés