Távolról kerítésre emlékeztető műszaki akadályt épít Szlovénia

A migránsáradat miatt. A gond az, hogy kicsit hosszú a közös határ Horvátországgal.
Hirdetés

Miro Cerar szlovén kormányfő bejelentette, hogy Szlovénia szükség esetén drótkerítést is tartalmazó „műszaki akadályt” emel a következő napokban Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére. Ennek az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat.

A szlovén miniszterelnök leszögezte, „a határt teljesen nem zárják le”, és annyi migránst fogadnak, amennyit el tudnak látni, másként a rossz időjárási viszonyok miatt humanitárius katasztrófa is bekövetkezhet. Ráadásul a migránsok feltorlódása biztonsági szempontból is nagy problémát jelent az országnak.

Cerar ezt azzal magyarázta, hogy kormánya úgy ítélte meg, nem csökken és nem is lassul a nyugat-balkáni útvonalon Nyugat-Európába tartó migránsok áradata. „Harminc ezren vannak jelenleg is úton Szlovéniába” – mondta, majd hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon érintett országok nem tartják magukat a brüsszeli migrációs csúcson kötött megállapodásokhoz.
 
A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szlovénia akár már csütörtökön nagyszámú migránsáradattal szembesülhet, miközben Ausztria és Németország bejelentette, naponta csak 6000 migránst fogad területén, ezért akár több ezren is feltorlódhatnak az országban.
 
A szlovénoknak nem lesz könnyű dolguk, mert az országnak 670 kilométer hosszú közös határa van Horvátországgal. A kétmilliós országban október közepe óta 171 130 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.
 
Fotó: Molnár Edvárd/MTI

Hirdetés