Ponta exminisztere a PSD „pártfüggetlen” kormányfőjelöltje

A szociáldemokraták még mindig nem igazán értik, miről szól a polgárok felháborodása.
Hirdetés

Nagyot dobott a jelenleg még az ügyvivő kormány fő erejét adó, de Victor Ponta kormányfő múlt heti lemondása után már inkább egy független szakértői kormány felállítását szorgalmazó Szociáldemokrata Párt (PSD). A párt elnöke, Liviu Dragnea hétfőn este, a Klaus Johannis államfővel az új kormány megalakításáról zajló egyeztetéseket követően közölte: Liviu Voineát, a nemzeti bank elnökhelyettesét javasolják a pártfüggetlen, technokrata kormány élére.

Ami így még jól is hangzana – annak, aki az elmúlt három évet a Tatuin bolygón töltötte bantha-vadászattal.

Voinea ugyanis annyira független a PSD-től, mint maga Dragnea: 2012 decemberétől 2014 augusztusáig a Ponta-kormány költségvetésért felelős tárca nélküli minisztere volt, a Hotnews.ro portál szerint a progresszív adózás híve, és egyik szerzője volt a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Unió (USL) kormányprogramjának. Sőt meglepő módon tavaly a PSD javasolta őt a jegybank vezető testületébe.

Hétfő este amúgy az államfő a jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségével is egyeztetett. Távozáskor Alina Gorghiu, a párt társelnöke megerősítette, hogy Johannis technokrata kormányfőt és technokrata minisztereket akar, és ebben a PNL támogatja őt. Hozzáfűzte: a PNL továbbra is az előrehozott választásokat tartja a legtisztességesebb válasznak a politikusok legitimitását megkérdőjelező társadalmi elégedetlenségre, de a választások előrehozásához nem sikerült megszereznie a többi párt támogatását.

Hirdetés

A PNL szerint – amelynek éléről tavaly államfővé választották Johannist – egy szakértői kormány kinevezése önmagában nem old meg semmit, ha a közigazgatás második, harmadik vonalában tisztségben maradnak a politikai alapon kinevezett vezetők. Gorghiu úgy vélte: ha nem sikerül „lecsatolni a politikát a közigazgatásról”, valójában a PSD fog tovább kormányozni, és esély sincs arra, hogy bekövetkezzenek a tüntetők által követelt gyökeres változások a közéletben.

A kormányalakítás érdekében meghirdetett egyeztetések kedden a kisebb pártokkal és nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatódnak a román elnöki hivatalban.
 

Hirdetés