A romániai egészségügy égető problémáira világít rá a bukaresti tűzvész

Nincs olyan kórház Romániában, mely szakszerű ellátást biztosíthatna a bukaresti tűzvész áldozatainak. Sohasem volt.
Hirdetés

Mintegy 30 ezer egészségügyben dolgozó szakembert tömörítő szervezet azzal vádolja az illetékes hatóságokat, hogy a bukaresti Colectivben történt tragédia után szándékosan leplezni próbálták az egészségügyi intézmények felkészületlenségét a súlyos égési sérüléseket szenvedett áldozatok ellátására. A többnyire orvosokból álló országos szervezet egy közleményt bocsátott ki, melyben azt írják: „az állam nem tudja biztosítani a súlyos égési sérüléseket szenvedett betegeknek a megfelelő körülményeket, sohasem tudta”.

A kamerák kereszttüzében a szaktárca vezetői azt a látszatot akarták fenntartani, hogy urai a helyzetnek, miközben az lett volna az elsődleges feladatuk, hogy minél több égési sérültet mihamarabb külföldi kórházakba szállítsanak. Az, hogy végül többjüket egy héttel a tragédia bekövetkezte után sikerült a nyugati országok intézményeiben elhelyezni, többnyire a civil társadalom és a külföldön élő román állampolgárok nyomására történt.

A szervezet alapítói egyébként a bukaresti egyetemi kórházban dolgoznak, ahol számos sérültet ápoltak/ápolnak. A szervezet utólagosan fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem kizárólag erre a kórházra vonatkozik a megállapításuk, hanem az országban fellelhető összes kórházra. Miközben az egészségügyi rendszer csúcsvezetése a sajtónyilvánosság előtt a politikusoknak lobbizott, addig az orvosok hősiesen helyt álltak a hiányosságok (steril szobák, képzett alkalmazottak, felszereltség, stb.) ellenére is – fogalmaznak.

Fotó: bucurestifm.ro

Hirdetés