Szervelégtelenség miatt haltak meg egy héttel a baleset után

Tisztázó nyilatkozatot tett közzé az Országos Törvényszéki Szakorvosi Intézet. Ingyen állítja ki a Colectiv-tragédiában elhunytak és sérültek igazolásait.
Hirdetés

 A Colectiv-tűz miatt hétvégén elhunyt 12 személy szervelégtelenség miatt halt meg, míg a baleset után közvetlenül beszállított 26 személy mérgezés miatt – tisztázta vasárnap az Országos Törvényszéki Szakorvosi Intézet (INML) osztályvezetője, dr. Abdo Salem.

A hétvégén elhunytak szíve, tüdeje, veséi, esetenként mája adta fel a szolgálatot egy héttel a baleset után, mondta a törvényszéki szakorvos. Az a 26 áldozat, akiket a egyenesen Colectiv klubból szállítottak az intézetbe, a mérgezésbe halt bele. 
 
A kigyulladt klub dekorációi és hangszigetelő anyagának égésekor szénmonoxid és sok más, rendkívül mérgező gáz szabadult fel, amelyet belélegeztek azok, akik – egyetlen kijárat lévén – nem tudtak elég gyorsan kijutni a szórakozóhelyről.
 
Vasárnapig 44 holttest boncolását végezték el, szombaton azét a két áldozatét is, akik már Hollandiában hunytak el. Az intézet mindegyik laboratóriumában vasárnap is dolgoztak, hogy minél hamarabb kiállítsák a holttestek elviteléhez és eltemetéséhez szükséges igazolásokat – mondta dr. Abdo Salem.
 
Október 31-től az intézet felfüggesztette annak a két díjnak a beszedését a Colectiv-tűz áldozatainak hozzátartózóitól, amire törvény kötelezi: a holttestek megtisztításának és bebalzsamozásának díját, közölte az intézet.
 
Az intézet képviselői azt is fontosnak tartották tisztázni, hogy az INML orvosi intézmény, nem foglalkozik koporsók vagy nyughelyek beszerzésével, ezért kérik az áldozatok hozzátartozóit, hogy ne kérjenek tőlük ilyesmit, hanem forduljanak a temetkezési vállalkozásokhoz. Arra is kérik a hozzátartozókat, hogy amikor eljönnek rokonuk holttestéért, gondoskodjanak róla, hogy ott legyen a temetkezési vállalkozás autója is, mert az intézetnek nem áll módjában elszállítani a holttesteket.
 

Hirdetés