Kelemen: az RMDSZ nem zárja ki a kormányra lépést

A jelenlegi koalíciót nem támogatja, minden más variáns jöhet.
Hirdetés

Az RMDSZ nem zárja ki, hogy a Victor Ponta vezette kormány lemondása után ismét kormányra lépjen, ha felkérést kap erre, de nem minden áron törekszik erre – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor, a szövetség elnöke, aki szerint a kormányfő lépése „korrekt és normális” volt.

„Sürgősen egyeztetéseket kell kezdeni a Cotroceni-palotában az új kormányról, várjuk Johannis államfő meghívását” – mondta. Kelemen szerint négy lehetőség van: marad a jelenlegi koalíció más kormányfővel, amit nem tart jó ötletnek, új koalíció alakul a jelenlegi ellenzékből, akár kisebbségi kormánnyal, szakértői kormány jön létre, amely előkészíti a jövő évi választásokat, illetve végső esetben a parlament feloszlatása.

„Az elsőn kívül az RMDSZ szempontjából az összes többi változatot támogatható” – szögezte le Kelemen. „A legfontosabb, hogy minél hamarabb felálljon az új kormány, amely kidolgozza a jövő évi költségvetést” – mutatott rá.

Hozzátette: a szövetség számára nem minden áron követendő cél a kormányszereplés. Arra a kérdésre, hogy a kormányzó PSD és az ellenzéki PNL közül melyiknek válaszolna hamarabb, csak annyit mondott: „Ellenzékben vagyunk.”

 

Hirdetés