Holnap tárgyal a pártokkal Johannis

A Colectiv-tragédia felébresztette a nemzetet, de egy kormányváltás nem old meg mindent - mondta ma az államfő.
Hirdetés

Holnap, legkésőbb holnapután kezd tárgyalni a parlamenti pártokkal a Ponta-kormány utódjáról Klaus Johannis államfő, de ma még nem bocsátkozik sem technikai részletekbe, sem elhamarkodott következtetésekbe – jelentette be ma délután egyenes adásban. Nem sajtótájékoztatót tartott, inkább közvetlenül kívánta megszólítani az állampolgárokat.

Az elmúlt napok, hetek történéseit annak kontextusába helyezte, hogy épp egy éve folyt az elnökválasztás második fordulójának kampánya, amelyben úgy látta, a polgárok másféle: tisztább, átláthatóbb politizálást szeretnének. Megválasztását az efelé tett első lépésként értékelte.
 

Törvényesség vs halálos balesetek

Johannis jogosnak ítélte a polgárok felháborodását az utóbbi hetekben történtek miatt: október 20-án Bogdan Gigină motoros rendőr egy hivatalos, de nem törvényes konvoj felvezetőjeként halt meg, október 30-án pedig a Colectiv klubban, illetve utána a kórházban azért halt meg 32 ember, mert figyelmen kívül hagytak törvényeket, előírásokat nemcsak azok, akikre ezek vonatkoztak, hanem azok a hatóságok is, amelyek épp a betartásukat kellett volna ellenőrizzék.
 
Szerinte megbuktak azok a politiukusok, akiknek politikai felelősségvállalását és lemondását várták az emberek, és nem tettek eleget ennek az elvárásnak. Sok politikus csak nagyon későn értette meg, hogy nem tehet meg mindent – mondta Johannis, – szerinte Victor Ponta kormányfő és a kormány túl későn mondott le, és sajnálja, hogy ehhez embereknek kellett meghalniuk. 
 
Úgy vélte, senkinek sem kellett volna meghalnia, ha mindenki tiszteletben tartotta volna a törvényeket, és a kedd este valódi forradalmi hangulatban tüntetőknek egyrészt igazuk volt, másrészt az, amit követeltek, jóérzésről tanúskodik.
 

Most új helyzet van,

mondta Johannis, várja, hogy Victor Ponta benyújtsa neki a lemondását, és rögtön utána konzultálni fog a parlamenti pártokkal. A tárgyalások első fordulóját valószínűleg holnap, esetleg holnapután tartja. Ma nem szeretne technikai részletekbe bocsátkozni, mondta, inkább az első tárgyalási forduló után vonná le a következtetéseit.
 
A kormány lemondása még csak egyetlen lépés a romániai politika és politikusi osztály megváltozásához, hogy hatékony, pragmatikus és átlátszó módon működjön, mondta az államfő. Nem hihetjük, hogy egy kormány lemondása megoldja az ország problémáit, hangsúlyozta, de ő maga támogatja a folyamatot, amelynek eredménye olyan előrelátható és átlátható politika, amely a polgárok javát szolgálja.
 
Azok a témák, amelyek a polgárok felvetettek az elmúlt napokban (a bukaresti épületek biztonsága tekintettel a földrengésveszélyre, a kórházak felszereltsége, stb.), nemcsak jóérzésről tanúskodnak, hanem a következő kormánynak foglalkozni kell velük, bárki is lép kormányra, hnagsúlyozta Johannis, aki figyelmeztette politikuskollégáit, szokják meg, hogy odafigyeljenek a polgárok szavára, sőt kezdeményezzenek is nyilvános meghallgatásokat, közvitákat.
 

Címlapkép: presidency.ro

 

Hirdetés