Lemondott Victor Ponta miniszterelnök

A kormányt is porrá égették a bukaresti Colectiv klubban péntek este fellobbant, 32 halálos áldozatot követelő lángok: a hatóságokkal és az állami szervekkel szembeni általános elégedetlenség nyomán Victor Ponta miniszterelnök benyújtotta a saját és kormánya lemondását.
Hirdetés

Kormányt buktatott az a mintegy 25 ezer tüntető, aki a bukaresti Colectiv klubban pénteken bekövetkezett tűzvész miatt kedden este utcára vonulva a felelősök megbüntetését, egyben az országban uralkodó korrupció egyik jelképének tartott Victor Ponta miniszterelnök, Gabriel Oprea belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes és Cristian Popescu Piedone, Bukarest 4. kerületi polgármestere lemondását követelte.

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán délelőtt jelentette be, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemond mandátumáról. Dragnea érezhetően neheztelve beszélt arról, hogy a PSD koalíciós partnerei nem értik a polgárok üzenetét – ezzel minden bizonnyal a Gabriel Oprea vezette Románia Fejlődéséért Országos Szövetségre (UNPR) gondolt, amelynek Oprea mellett Popescu Piedone is tagja -, ezért közölte: a kormányfő vállalja a felelősséget, és lemond mandátumáról.

„Nem tudom, hány európai vezetőnek kell még lemondania, hogy Piedone polgármester is távozzon” – jegyezte meg ironikusan.

Nem sokkal később maga Ponta is megerősítette a bejelentést. „Legitim a düh és legitim az óhaj, hogy nagyobb felelősségről tegyen tanúbizonyságot, mint a lokál tulajdonosai.

Nem lenne korrekt, hogy polgármesterekre vagy államtitkárokra hárítsam a felelősséget” – indokolta lépését a miniszterelnök, leszögezve: benyújtja a saját és a kormány lemondását. Egyben reményét fejezte ki, hogy lemondása kielégíti a tüntetőket.

Hirdetés

Közölte: amíg az államfő és a parlamenti pártok közötti tárgyalások az új kormány megalakításáról véget érnek, addig ellátja az ügyvivő kormányfői teendőket.

 

Hirdetés