Még egy ipari műemlékkel szegényebb lett Várad

Szerdán, minden előzetes bejelentés nélkül lebontották az állomás melletti, több mint százéves repülőhidat.
Hirdetés

Már évek óta várható volt, hogy lebontják a nagyváradi állomás melletti repülőhidat, melynek jótállási ideje rég lejárt, és rossz állapota miatt 2011-ben le is zárták a gyalogosforgalom elől. Az 1906-ban épült ipari műemlék esetleges lebontásának híre elsősorban a magyar lakosság körében keltett ellenérzéseket, mint minden olyan romboló szándék, melynek tárgya valamelyik, „magyar időkbeli” örökség.

Az idők során több civil vagy politikai szervezet is felszólalt a megmentése érdekében. Ismeretlenek például azt festették a felüljáró eltorlaszolt bejáratához: „Ne bontsátok le a vashidat, nem ti építettétek!”. A vasúti társaság felmérte, mennyibe kerülne a vasszerkezet felújítása, de a költségek miatt úgy döntöttek: inkább eladják ócskavasnak.

A mintegy 50 méteres repülőhidat szerdán, minden előzetes bejelentés nélkül, néhány óra leforgása alatt bontották szét, akárcsak korábban a Kálvária-dombnál lévő hasonló vashidat.

Akinek nosztalgiázni támad kedve, az tekintse meg a Pistruiatul román televíziós sorozat 1973-ban Váradon forgatott jeleneteiből készült összeállítást, melyben 3:10-nél a repülőhíd is jól látszik.  

Hirdetés